Nye energiregler mange skritt på veien

På bygg.no 6.3.13 kritiserer Boligprodusentene rapporten "Kostnadsoptimalitet – Energiregler i TEK" skrevet av Multiconsult og SINTEF Byggforsk på oppdrag av Direktoratet for byggkvalitet.

Boligprodusentene skriver at rapporten på ingen måte gir et dekkende bilde av merkostnadene og lønnsomheten for passivhus i forhold til TEK10-utførelse.

Direktoratet for byggkvalitet er rådgiver for Kommunal- og regionaldepartementet og gjennomføringsorgan for bygningspolitikken. Direktoratet har i den sammenheng begynt arbeidet med energikrav i bygg på passivhusnivå, som skal føre til en anbefaling til departementet sent i 2013.

Mange skritt på veien
Det er mange skritt på veien frem mot de nye energireglene som etter planen skal tre i kraft i 2015. Direktoratet får nå utført flere utredninger. Ingen av utredningene gir ”fasit” på hvordan de nye energiregelene skal være, men er grunnlag og faglige innspill til direktoratets arbeid med anbefalinger med nytt regelverk. Utredningene er også ment å være underlag for diskusjon og innspill fra bransjen og andre berørte.

Rapporten fra Multiconsult og SINTEF Byggforsk er således en del av grunnlaget for vårt arbeid med nye energiregler – ikke hele svaret. I sammendraget av rapporten advares det mot at leseren ”sluker tallene rått” – ettersom tallene er basert på en rekke forutsetninger. Rapporten gir like fullt et godt grunnlag for videre vurderinger og analyser. Direktoratet er fornøyd med arbeidet som er gjennomført.

Må ta utgangspunkt i dagens forskriftsnivå når vi sammenlikner
Boligprodusentene kritiserer rapporten for at den bruker verdier for tetthet og varmegjenvinning som ligger i byggteknisk forskrift, mens mange nybygg oppnår bedre tetthet og varmegjenvinningsgrad enn forskriftens krav. Dermed hevdes det at man ender opp med en urealistisk energibesparelse for passivhus. Det trekkes ikke fram at overoppfyllelse av disse kravene gir mulighet for underoppfyllelse av andre krav, eksempelvis isolasjonskravene. Samlet energibesparelse vil dermed være uendret. Det er gjengs praksis å ta utgangspunkt i presise forskriftsnivåer når vi skal sammenlikne mulige nye krav med etablerte forskriftskrav. Rapporten fra Multiconsult og SINTEF Byggforsk presiserer også at dette er en teoretisk beregning av energibesparelser, ikke en beregning av reelt potensial.

”Indeksbygget” skal gi bedre svar
Boligprodusentene peker også på at myndigheter og bransje bør sette seg ned sammen i stedet for å krangle om merkostnadene av strengere forskriftskrav. Det ønsker vi også. Hverken bransje eller myndigheter er tjent med virkelighetsoppfatninger som spriker så mye som vi har sett eksempler på de siste årene. Vi er derfor glade for det påbegynte samarbeidsprosjekt med bransjen med et såkalt ”indeksbygg”, der vi har som ambisjon å kunne simulere ulike konsekvenser av nye krav til bygg (et prosjekt der Boligprodusentene også deltar). Bruk av omforente digitale modeller av vanlige bygningstyper, og omforente vurderings- og beregningsmetoder, kan bidra til en bedre dialog mellom byggenæringen og myndighetene om konsekvenser av nye krav. Dette vil gi gode kravsnivå i forskriften, bedre vilje og evne til etterlevelse av kravene, og bedre bygg for brukerne og samfunnet.