Ett departement må styre boligsakene

Vi kommer aldri til å få kontroll verken på boligbygging eller samferdselsutbygging så lenge planansvaret ligger i Miljøverndepartementet. Det at man fikk den uheldige oppdelingen av regjeringens ansvarsområder i sin tid, har kostet det norske samfunnet milliardbeløp.

Det har også ført til at mange enkeltpersoner og familier har fått ekstra utgifter. Nå må en statsråd få det samlede ansvar for regional utvikling.

Vi vet at mange i Kommunal- og regionaldepartementet er oppgitt over at man ikke har funnet en løsning på dette. Departementstrukturen endrer seg stadig, men det skjer først og fremst for å få regjeringskabaler til å gå opp. Det er heller ikke særlig fremtidsrettet at et parti som SV skal sitte i Miljøverndepartementet. Da er det ofte særinteressene som vinner frem. I tillegg kan man forsinke planprosesser i årevis. Vi har fått et innsigelsestyrani som savner sidestykke.

Jeg har ikke tro på et eget Boligdepartement, men får vi et Bolig- og Infrastrukturdepartement kan vi endelig få et departement som kan være handlingskraftig og som kan føre til at vi får både flere veier, mer jernbane og flere boliger.

Det er store forhåpninger til den nye Boligmeldingen fra regjeringen. Men skal man løse de store utfordringene – og så skal man få fart på boligbyggingen slik at det kan bygges minst 40 000 nye boliger – ja, da må det en helt ny og langt mer målrettet politikk til.

- I fjor ble det bygget bare 30 000 boliger. Det er ikke nok til å holde følge med befolkningsveksten. Slik kan vi ikke ha det fordi de ansatte må få anledning til å bosette seg der arbeidsplassene er. Så er vi også opptatt av at mangel på boliger vil føre til enda høyere priser som særlig går utover yngre mennesker, sier NHOs adm. direktør Kristin Skogen Lund. Vi er enig med henne.

Men på samme måte som man må samordne plan og utbygging, må det også sikres en finansiering for nye boliger som virkelig gjør at folk kan skaffe seg en bolig. Nå kommer det hele tiden utspill fra regjeringen som spriker. Samtidig som man strammer inn strør man om seg med Startlån. Det er ikke sammenheng i politikken.

Vi var til stede på pressekonferansen i regjeringskvartalet – og vi fulgte i redaksjonen pressekonferansen som ble overført direkte på web-TV.

Det var mange fagre ord – og håpet er selvsagt at man nå får gjennomført det man ønsker. Men skal man lykkes er det mange byråkrater som må omskoleres. Flere må lære seg til å si ja – og så må man bruke tid på det som er viktig. Nå er det alt for mange som kaster bort saksbehandlingstid på småsaker og detaljer. Man må lære seg til å se de store linjer – og man må aktivt bidra til å finne raske løsninger som kan føre til at boligbyggingen når de mål man har satt seg. Vi må for all del få en helhetlig politikk.

Vi har fått inn en rekke fornuftige kommentarer til denne saken. De blir lagt ut på bygg.no fortløpende. Jeg ber dere spesielt se på kommentaren fra NITO som stiller det betimelige spørsmålet. Hvem skal gjøre jobben? Mange kommuner mangler en rekke ingeniører til byggesaksbehandlingen. Kanskje kommunesammenslåing kan være løsningen, Liv Signe Navarsete?