Bolig enøk skal kurse energirådgivere

Konsulentselskapet Bolig enøk skal kurse håndverkere i enøk-rehabilitering av eksisterende boliger.

– Vi er veldig stolte over å få dette oppdraget, sier daglig leder i Bolig enøk, Peik Næsje.

Lavenergiprogrammet jobber med kompetanseheving innen energieffektivisering/-omlegging, og har den profesjonelle delen av byggenæringen som målgruppe. På oppdrag fra Enova inviterte Lavenergiprogrammet til anbudskonkurransen om utvikling og gjennomføring av kurs i energirehabilitering, og Bolig enøk gikk helt til topps i den tøffe konkurransen. Kursene skal utdanne nye rådgivere med håndverkere i tiltaksklasse 1 som målgruppe. Det skal i første omgang gjennomføres 10 kurs i hele landet.

– Å få denne oppgaven er en stor anerkjennelse av arbeidet vårt. Tiltak for å redusere energiforbruket er positivt både for folks lommebøker og for miljøet, og nå skal vi gjennomføre ti kurs rundt om i hele Norge for å utdanne nye energirådgivere. De skal hjelpe boligeiere som ønsker å gjennomføre større enøktiltak, forklarer Peik Næsje.

Det er store forskjeller i energiforbruket i nye boliger og i hus som ble bygget for noen tiår siden. På landsbasis kan enøk-rehabilitering spare energi tilsvarende 16-20 Alta-kraftverk, samtidig som boligeiere får økt komfort og lavere utgifter til oppvarming.

– Enøk-rehabilitering innebærer store muligheter for alle i byggenæringen, og når dette gjøres riktig vinner alle parter på det. Rehabiliteringsprosjektene blir større, boligeierne får bedre og mer komfortable hjem, samtidig som vi reduserer energiforbruket. Men det må tenkes helhetlig og langsiktig når boligen skal rehabiliteres. Bygningskroppen må isoleres og tettes samtidig som det settes inn balansert ventilasjon og nye varmeløsninger, forteller Peik Næsje.