Ny norskeid fugemasse

Protecta AS sitt engelske produksjonsselskap har som første selskap i verden utviklet en ny patentert teknologi med fugemasse for bygg og anleggsbransjen siden ett japansk selskap utviklet MS-Polymer i 1982.

Den nye teknologien har fått navnet IPT som står for Inert Polymer Technology, og som har en rekke fordeler i forhold til tidligere fugemasser. For tre år siden ble prosjektet innledet, hvor man satte ned ett mål om å utvikle en ny teknologi med alle egenskaper som finnes i alle tidligere forskjellige fugemasser pluss noen nye; med andre ord ett produkt til alt.

- Ifølge våre kjemikere så var dette ikke tidligere mulig, men med tilgang til nyskapninger innen kjemi fra blant annet diverse engelske universiteter, så har vi etter 3 års utvikling endelig formulert og produsert den nye teknologien som vil være tilgjengelig i store deler av faghandelen i Norge fra og med neste uke, skriver selskapet i en pressemelding.

Tidligere måtte en montør som skulle fuge, innendørs eller utendørs, ta stilling til en komplisert miks av faktorer inkludert variabler slik som overflater, type fuge og graderinger av fugemassen. Den nye fugemassen IPT minimerer risikoen for feil valg av produkt og er passende for nesten alle applikasjoner.

Den vil dermed spare norske byggherrer og huseiere for store beløp ved at man slipper å fuge på nytt der det sprekker opp, noe som er ett svært vanlig problem i nybygg.

- Det har vært liten utvikling innen fugemasser de siste 30 år selv om det ellers har vært betydelige endringer og nyskapninger i andre typer bygningsmaterialer og design. Selv om mange montører har god forståelse om fugemasser, så har de gjerne ikke dyptgående kunnskap hvorvidt de bruker den rette type fugemasse til den enkelte applikasjon. Vi er derfor optimistiske at markedet vil se fordelene ved å ha en multi-funksjonell fugemasse og har investert betydelig også i produksjonen for å kunne møte den nye etterspørselen som også vil skape mange arbeidsplasser de kommende år, mener Protecta.

Produktet er en norsk idé opprinnelig funnet på og igangsatt av Kjetil Bogstad, daglig leder for Protecta AS. Produktet er videre kjemisk utviklet av Polyseam Ltd som også produserer produktet og som er lokalisert i Huddersfield i Storbritannia. Polyseam eies av Protecta, og er produksjonsenheten for hele den norskeide Protecta gruppen som i tillegg har avdelinger i Sverige, Danmark og Polen. Polyseam har utviklet og produsert kjemiske produkter til byggebransjen i 20 år og har over 30 årsverk ved fabrikken.