Her kan 500 mennesker bli isolert ved storflom

Den eneste utfartsveien kan overflømmes og mellom 400 og 500 mennesker i Utladalen i Årdal står i fare for å bli isolert, dersom en storflom rammer kommunen.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) overleverte tirsdag et faresonekart for skred og et flomsonekart til Årdal kommune.

– Kommunen får mer presise kart som gir oversikt over både flom- og skredfaren i utvalgte områder med bosetning, sier NVE sin regionsjef Grunnstein Brakestad til Byggeindustrien.

Til sammen åtte områder i kommunen er kartlagt. Skredkartene som er utarbeidet tar høyde for skredtypene snøskred, sørpeskred, steinsprang, jordskred og flomskred.

Kartleggingen viser at det er steinsprang og snøskred som utgjør de største skredutfordringene. Likevel mener Brakestad at kommunen har grunn til å være beroliget når det gjelder skred i Årdal.

– Deler av den eksisterende bosetningen ligger riktignok innenfor faresonen for skred. Men det er snakk om noen få  hus som er innenfor 1000-årsgrensen og så vidt jeg husker ligger det ingen i 100-årsssonen, sier Brakestad.

NVEs kartlegging viser at det trolig er store nedbørsmengder og flom som kan til å skape de største naturutfordringene for industribygda innerst i Sognefjorden.

– I flomsonekartet ser vi flere problemstillinger kommunen bør være obs på, spesielt i Utladalen, sier Brakstad. 

I tillegg til å være inngangsporten til Jotunheimen, er mellom 400 og 500 mennesker bosatt i Utladalen.

– En del boliger ligger utsatt til for flom, samtidig som at den eneste veien inn og ut fra dalen vil bli lagt under vann ved en 200-årsflom. Det er alvorlig for en bebyggelse som ikke har alternative veimuligheter, sier Brakestad.

NVE anbefaler kommunen å se på konkrete tiltak for å redusere flomrisikoen i området.

– Det kan være snakk om å løfte veibanen på de mest kritiske delene av strekningen. Innsnevringer i elvefaret kan også være et mulig grep for å gjøre området mindre utsatt, sier Brakestad.