Solen skaper byggstrid i Bergen

Sviktende solavskjerming har skapt byggekonflikter i regnværsbyen Bergen. Så langt har to dommer gått i hver sin retning. En tredje er på gang.

Slagmarken er Nonneseterkvartalet i Bergen. Siden 2008 har byens største kontorbygg ruvet med sine glassfasader mellom togstasjonen og bystasjonen i sentrum.

 

Aktørene er totalentreprenør Skanska, glassfasadeleverandør Bolseth Glass og byggherren Entra Eiendom.

Det startet med strid mellom Skanska og Bolseth Glass om utskiftning av 44 fasadevinduer i byggene Store og Lille Nonnen etter at motorene som styrer solavskjermingen hadde sviktet. Konsekvensene ble store da de motoriserte persiennene er montert inni isolerglassvinduene som ikke kan åpnes.

Bolseth-seier
Bolseth Glass byttet ut de 44 vinduene og sendte regningen på 1,4 millioner til Skanska. Entreprenøren mente glassleverandøren var skyld i problemene og sendte regningen i retur. Bolseth Glass svarte med å ta striden til Bergen tingrett.

Tingretten la i sin dom i 2011 vekt på at det var mest trolig at det var en feil i styringssystemet som hadde slitt ut motorene og ga glassleverandøren medhold. Denne dommen anket så Skanska til Gulating lagmannsrett.

Skanska-seier
Denne dommen har nå falt. Her slås det fast at Bolseth Glass må betale nærmere 2,6 millioner kroner i saksomkostninger til Skanska som denne gangen vant frem i striden om hvem som skal betale regningen for utskiftningen av de 44 vinduene, melder Bergens Tidende.

Årsaken til vendingen i saken er at lagmannsretten la vekt på en sakkyndigrapport fra Sintef som Skanska hadde tatt initiativet til. Denne understøtter synspunktet at persiennene ble montert med en motor som ikke tålte den tørre luften i vinduet.

– For oss var det åpenbart feil bevisbedømmelse i tingretten som vi nå har fått rettet opp, kommenterer Skanskas advokat Svein-Dag Karlstad fra advokatfirmaet Schjødt overfor avisen.

– Det er ganske sannsynlig at vi vil anke dommen til Høyesterett, kontrer Bolseths advokat Brynjulf Næss fra Kluge.

Ny rettssak
Bergens Tidende kan for øvrig opplyse at vindusvasken ikke er over med dette. Byggherren Entra Eiendom har allerede tatt ut sak mot Skanska og krever at alle vinduene skal byttes ut som skal ha en prislapp på over 17 millioner kroner. Her er det også snakk om en utskiftning fra innvendige til utvendige persienner.

Bolseths advokat Brynjulf Næss mener at glassleverandøren ikke har noe med dette å gjøre og opplyser til BT og eventuelle nye krav vil bli bestridt. Han hevder også at lagmannsrettens dom ikke er bindende for fremtidige krav.