Finansministeren mener Hagens forslag gir skattelette

Stein Erik Hagens forslag om en ny måte å skattelegge de rike på, vil i praksis være en skattelette på 14 milliarder kroner, ifølge Finansdepartementet. Samtidig jobber Høyre med sitt eget skatteforslag.

Hagen foreslo i et intervju med VG mandag en årlig formuesskatt på blant annet hus, hytter, biler og båter – med et fribeløp på for eksempel 10 millioner kroner i bunnen.

Beregninger
Tirsdag skriver avisa at Finansdepartementets beregninger viser at om lag 14 av de 15 milliarder kronene som staten henter inn årlig i formuesskatt, ville forsvunnet med Hagens forslag.

– Det Stein Erik Hagen sier er en kakseskatt, er egentlig en skattelette på 14 milliarder kroner, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

I beregningen har Finansdepartementet ikke lagt inn noen ny skatt på det Hagen ønsker å skattelegge, men holdt seg til dagens normer for verdsetting og skattlegging.

Høyre arbeider
Ifølge Dagsavisen jobbes det internt i Høyre med en finne en løsning for å tette skattehullene som vil oppstå om partiet får gjennomslag for ønsket om å fjerne formuesskatten.

Via rådgiver Rolf Erik Tveten sier Høyre-leder Erna Solberg at de «ikke har noe å tilføye» når det gjelder Stein Erik Hagens utspill. Tveten sier samtidig at forslaget er konstruktivt og at partiet jobber med å presentere en løsning i god tid før stortingsvalget i september.

Etter hva Dagsavisen erfarer er målet til partiledelsen å ha et svar klart før sommerferien.