Flere kommuner kan bruke Husbankens låneordninger

– Det er en viktig nasjonal dugnad å få bosatt flyktninger, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete.

Tall for 2012 viser at få kommuner benytter seg av låneordningene i Husbanken når de skal etablere boliger for flyktninger som har fått opphold i Norge.

Etterspørselen etter grunnlån i Husbanken var stor i 2012. Årsoversikten viser at fem prosent av alle grunnlån ble gitt til kommuner for kjøp eller bygging av kommunalt disponerte utleieboliger.

– Kommunene bør tenke langsiktig og benytte seg av mulighetene i Husbankens låne- og tilskuddsordninger og bostøtte. Vi vet fra flere undersøkelser, nå sist utført av NTNU for KS, at mangel på egnede boliger er det største hinderet når kommunene skal vurdere hvor mange flyktninger de kan ta i mot, sier Navarsete.

Muligheter
Kommunene kan søke Husbanken om tilskudd til kommunalt disponerte boliger, også for flyktninger. Mange er kritiske til at de ofte ikke får mer enn 20 prosent tilskudd til dette formålet. Kommunal- og regionalministeren mener at mange kommuner ser seg blinde på tilskuddsutmålingen og dermed glemmer det totale regnestykket når behovet for utleieboliger vurderes.

– Regjeringen har styrket Husbankens boligtilskudd for 2013. Kommunene må sette seg inn i hvordan de kan nyttiggjøre seg de øvrige ordningene. Her er det muligheter. En langsiktig, planmessig bruk av Husbankens grunnlån kan i mange tilfeller være vel så kostnadseffektivt som økt tilskuddsutmåling. Vi må ikke glemme at vi har både personrettede-, kommune- og bransjerettede ordninger i Husbanken. Dette handler om at både de som anskaffer boliger og de som bosetter i kommunen må planlegge sammen og utnytte kombinasjonen av virkemidler, sier hun.

Underrepresentert
Også når det gjelder startlån til vanskeligstilte er flyktninger som gruppe underrepresentert. Av om lag 11 000 startlån i 2012, gikk kun 99 lån til flyktninger, viser tall fra Husbanken.

Selv om det kan være noe usikkerhet i rapporteringen fra kommunene, viser dette en trend som har vart i mange år. Startlån videreutlånes fra kommunen og kan gis i kombinasjon med tilskudd. Også for startlån, kan løpetid og rentevilkår gjøre gjeldsbyrden håndterbar for lånetakeren.

Husbankens virkemidler er som hovedregel forbeholdt økonomisk vanskeligstilte på boligmarkedet. Tallene fra Husbanken viser at kommunene har et ubrukt potensial i det tilbudet de allerede har.