Fly tok av uten at flygerne hadde kontroll

Et fly på Flesland i Bergen tok av uten at flygerne hadde kontroll. Is var trolig årsaken, skriver Havarikommisjonen.

Hendelsen skjedde på Flesland flyplass i november 2007. Et DAT-fly med 24 passasjerer om bord skulle til Florø. Da flyet akselererte på rullebanen, tok flyet av på egen hånd.

– Under avgang fra Bergen lufthavn Flesland tok flyet for tidlig av uten at flygebesetningen hadde gitt noe utslag på kontrollene, skriver Havarikommisjonen i sin rapport, som ble offentliggjort torsdag.

Flyet fortsatte en ukontrollert stigning til tross for at begge styrespakene ble beveget til framre posisjon, som er stopp-posisjonen. Mens hastigheten økte opplevde besetningen at styrespakene svingte fram og tilbake og var tunge å bevege.

Besetningen påbegynte en sving for å returnere til Flesland, men oppga dette da flyet kom inn i skyene. Klatringen var da stabil, og styreorganene ble gradvis lettere å bevege. Da flyet kom over skyene ble flygingen fortsatt til Florø. Etter landingen ble styreorganene kontrollert uten at noe unormalt ble funnet.

Havarikommisjonen mener det var en reell fare for steiling før mannskapet fikk kontroll.

– Havarikommisjonen anser at det er usikkert om mannskapet eller flyets automatiske steilebeskyttelsessystem (stick pusher) hadde klart å forhindre en steiling fra å oppstå dersom flynesen hadde hevet seg ytterligere. Det er også uvisst om det hadde vært mulig å rette opp flyet i tide dersom en steiling hadde inntruffet i denne lave høyden, heter det blant annet i rapporten.

Kommisjonen mener at årsaken til hendelsen var is på haleflaten til tross for at flyet var blitt aviset like før avgang. (©NTB)