Wienerbergers nye teglprodukt Less. Foto: WienerbergerIllustrasjonsfoto: WienerbergerIllustrasjonsfoto: Wienerberger

Wienerberger lanserer mer miljøvennlig teglstein

Den internasjonale teglsteinprodusenten Wienerberger lanserer nå en bløtstrøken teglstein med mindre masse, som dermed skal være mer miljøvennlig.

Det skriver Wienerberger i en pressemelding onsdag.

Teglsteinprodusenten lanserer nå produktet Less på det nordiske markedet. Denne teglsteinen skal, ifølge pressemeldingen, redusere både CO2-avtrykket og råvareforbruket med tosifrede prosentsatser sammenlignet med tradisjonell teglstein.

– Less har nøyaktig samme uttrykk, kvalitet og mål som tradisjonelle, bløtstrøkne teglstein. Men som det eneste bløtstrøkne teglproduktet er Less designet med tre hull i midten. Det bidrar til å redusere råvareforbruket med ti prosent, samtidig som CO2-utslippet reduseres med 20 prosent. Det er nemlig mindre materiale som nå skal tørkes og brennes. Samtidig veier steinen mindre, og er derfor enklere å transportere og håndtere. Det bidrar også til et bedre arbeidsmiljø for mureren, sier landsansvarlig for Norge Roar Kjos i Wienerberger i pressemeldingen.

Andreas Christensen, teknisk direktør hos Wienerberger i Norden, forteller videre i meldingen at det ikke har vært behov for store tekniske endringer i produksjonen

– Vi har arbeidet med løsningen i flere år. Det er nemlig vanskelig å lage hull i denne typen tegl uten å gå på kompromiss med kvaliteten. Og nå har vi klart det, og både produksjonsprosessen og produksjonsapparatet er stort sett det samme som med tradisjonelle tegl. Derfor var det enkelt for oss å iverksette den nye metoden på alle produksjonslinjene. Vi er allerede i gang på vårt danske teglverk Petersminde Teglværk, og de andre følger etter i de kommende månedene, sier han.

– Den raske omstillingen betyr også at Wienerberger i Norden for eksempel kan lage kundespesifikke løsninger, og snart tilbyr de samtlige bløtstrøkne murstein i en Less-versjon som produseres i Norden. Dermed har Less potensial til å bli den nye standarden for bløtstrøken tegl allerede innen 2021, dersom det er interesse fra markedet, avslutter Christensen i pressemeldingen.