Dumperen A30G er produsert i Volvo CEs anlegg i Braås i Sverige, med fossilfritt stål fra stålselskapet SSAB.
Dumperen A30G er produsert i Volvo CEs anlegg i Braås i Sverige, med fossilfritt stål fra stålselskapet SSAB.Foto: NCC.

Volvo overleverte verdens første anleggsmaskin i fossilfritt stål til NCC

Onsdag lanseres det NCC og Volvo mener er verdens første anleggsmaskin laget av fossilfritt stål. Dumperen er produsert av Volvo Construction Equipment, med fossilfritt stål fra SSAB, og skal brukes i NCCs steinbrudd Södra Sandby i Skåne.

Administrerende direktør Melker Jernberg i Volvo Construction Equipment overlevert anleggsmaskinen til administrerende direktør Tomas Carlsson i NCC, under en seremoni i forbindelse med FNs klimakonferanse Stockholm +50, skriver NCC i en pressemelding.

Til stede var også Sveriges klima- og miljøminister Annika Strandhäll og USAs klimautsending John Kerry, som fikk i oppgave å avdekke maskinen.

– NCC har en klar ambisjon om å bidra til en bærekraftig utvikling. Vi jobber strukturert og målrettet for å oppnå dette, blant annet ved å velge maskiner som lever opp til våre høye krav. Akkurat som i dette gode eksempelet kreves det langsiktige og proaktive samarbeid mellom ulike aktører for at den bærekraftige overføringen skal være mulig, sier Tomas Carlsson.

NCC og Volvo CE har samarbeidet i flere år for å finne innovative løsninger og ny teknologi som kan drive utviklingen fremover, og som er i tråd med NCCs mål om å være klimanøytrale innen 2045, skriver NCC i meldingen.

Partene jobber for eksempel med effektive lastemetoder for å redusere antallet transporter i prosjektet Centralen, Västlänken.

– Vi er overbevist om at alle aktører i verdikjeden må samarbeide og handle hvis vi skal lykkes med å redusere CO2-utslippene i byggebransjen. Takket være sterke partnerskap med andre målbevisste bedrifter kan vi nå lede skiftet mot fossilfritt arbeid og være de første til å levere en maskin bygget med fossilfritt stål til en kunde. Å gå fra ord til handling er avgjørende for å bygge den verden vi ønsker å leve i, sier Melker Jernberg i Volvo CE.

Lanseringen av anleggsmaskinen skjedde i forbindelse med FNs klimakonferanse Stockholm +50. Til stede var blant annet Martin Lundstedt, CEO og president i Volvo (t.v), Tomas Carlsson, CEO i NCC, USAs klimautsending John Kerry, Sveriges klima- og miljøminister Annika Strandhäll, Melker Jernberg, president of Volvo Construction Equipment og Martin Lindqvist, president and CEO i SSAB.
Lanseringen av anleggsmaskinen skjedde i forbindelse med FNs klimakonferanse Stockholm +50. Til stede var blant annet Martin Lundstedt, CEO og president i Volvo (t.v), Tomas Carlsson, CEO i NCC, USAs klimautsending John Kerry, Sveriges klima- og miljøminister Annika Strandhäll, Melker Jernberg, president of Volvo Construction Equipment og Martin Lindqvist, president and CEO i SSAB.Foto: NCC

Maskinen, en A30G, produseres i Volvo CEs anlegg i Braås, Sverige, med fossilfritt stål fra stålselskapet SSAB, som gir et betydelig lavere CO2-utslipp sammenlignet med en maskin i vanlig stål. Maskinen er drivstoffeffektiv og skal drives av HVO, biodiesel, opplyser NCC.

– Vårt arbeid med å minimere klimapåvirkningen angår ikke bare vår egen virksomhet, men vi ser på hele verdikjeden. Transport er et av våre prioriterte områder, hvor vi i tillegg til reduserte utslipp fra motorer også ser på det totale fotavtrykket til en maskin. Som stor innkjøper av maskiner kan vi bidra ved å ta bærekraftige valg, sier Tomas Carlsson.

Dumperen skal fungere i NCCs steinbrudd Södra Sandby utenfor Lund.