- Vi kan ikke regne med at alle håndverkere fra Polen og Baltikum vil fortsette å være her og bygge Oslo. Vi må skaffe våre egne håndverkere, sier byrådsleder og tidligere rørlegger Raymond Johansen. Sammen med rørleggermester Hussein Fares og Norges hyggeligste håndverker 2018 slår han et slag for at flere unge skal velge yrkesfag som utdanningsvei. Foto: Svanhild Blakstad

Vil finne Norges hyggeligste håndverker

Byrådsleder og tidligere rørlegger Raymond Johansen blåste igang kampanjen Norges hyggeligste håndverker på en av Oslos mange byggeplasser mandag denne uken.

Fakta Norges hyggeligste håndverker

Kampanjen Norges Hyggeligste Håndverker ble igangsatt i 2017 og er et felles initiativ fra ledende aktører i håndverksbransjene som mener det er på tide å slå et slag for håndverkerne. Målet med kampanjen er å skape stolthet og engasjement for håndverksyrkene, gjennom å løfte frem de gode historiene om flinke fagfolk som gjør en solid jobb for kunden. Kampanjen har skapt stort engasjement landet rundt de to siste årene, med over tusen nominerte kandidater i 2018.

Les mer på: https://hyggeligste.no/2019/

– Av og til savner jeg å være håndverker, når du kan gå hjem etter endt arbeidsdag og oppleve gleden av å se et ferdig resultat av det du har gjort. Det gjør du ikke alltid i den jobben jeg har i dag, for å si det sånn.

Byrådsleder Raymond Johansen kom med en liten lattermild innrømmelse mandag formiddag, da han møtte rørleggermester og fjorårets vinner av Norges hyggeligste håndverker, Hussein Fares på en av AFs byggeplasser på HasleLinje i Oslo.

Anledningen var kampanjestart på «Norges hyggeligste håndverker», som i år skal kåres for tredje gang. I fjor var det altså rørlegger Hussain Fares (25) fra Oppsal i Oslo som ble tildelt den gjeve tittelen. Juryen la vekt på at Fares med sine gode holdninger og dedikasjon til faget var et veldig godt forbilde for fremtidens rørleggere.

– Etter mange år med hard jobbing er det fint å bli satt pris på. Jeg brenner virkelig for yrket. Det er ikke nok å være hyggelige, man må selvfølgelig være flink også, sier Fares – som understreker at han har trivdes veldig godt som rørlegger helt siden han startet som lærling.

– Du møter kunder hver dag som forventer et godt stykke arbeid, og da må du også være hyggelig. Førsteinntrykket har også mye å si. Hvis du starter med en positiv holdning og i tillegg gjør en bra jobb, så er mye gjort, sier han til Byggeindustrien.

Byrrådsleder Raymond Johansen er selv utdannet rørlegger, og jobbet flere år som håndverker før han ble heltidspolitiker.

– Det er lenge siden. Jeg sluttet som rørlegger i 1991, men før det jobbet jeg i yrket i ni år inkludert læretiden. Faget har endret seg veldig mye siden den gang, men jeg innrømmer gjerne at jeg rett som det er går rundt og ser på rør der jeg kommer, sier Johansen til Byggeindustrien.

Læreplassgaranti i Oslo

Han håper at flere unge skal velge yrkesfag som utdannings- og karrierevei:

– Både rørlegger og de andre håndverksfagene er veldig spennende og gir mange muligheter. Jeg er veldig glad for det fokuset som er nå på å få frem det positive ved håndverksfagene, sier han – og legger til:

– Oslo trenger flere fagutdannede, og vi har derfor gått ut og gitt læreplassgaranti. På den måten kan unge komme i raskt i jobb, slippe å ta opp store studielån, tjene penger, få muligheten til å ta opp lån, skaffe seg en bolig og starte på livet. Dessuten kan man videreutdanne seg, som for eksempel til mester. Det er en rekke dører som åpner seg, sier Johansen.

BRENNER FOR FAGET: Rørleggermester Hussein Fares opplevde at seieren i Norges hyggeligste håndverker bidro til å øke stoltheten for yrket, og han tror det kan gjøre det samme for andre: - Det var mange gode kandidater i fjor, og jeg tror det garantert vil være mange i 2019 også. Vi trenger flere stolte yrkesutøvere der ute, sier han. Foto: Svanhild Blakstad

Hussein, som for tiden jobber som anleggsleder på et boligprosjekt for Trygg VVS på Skøyenåsen, er enig med Johansen:

– For meg har dørene åpnet seg gjennom at jeg valgte å ta utdanning som rørlegger. Jeg kjøpte min første lelighet da jeg var 20 år, etablerte meg tidlig med familie, og nå har jeg min andre bolig. Det er takket være den yrkesveien jeg har valgt i byggebransjen, sier han – og viser til kompiser på samme alder som har høye studielån og fortsatt ikke er ferdige med utdanningen.

Oslomodellen viktig for rekruttering

Raymond Johansen peker på at Oslomodellen er et viktig virkemiddel i rekrutteringen og for å få en mer seriøs byggebransje.

– Oslomodellen betyr mye. Vi stiller krav om ti prosent lærlinger til bedriftene og 50 prosent fagutdannede, tarifflønn og lønn mellom oppdrag. Oslomodellen skal bidra til at vi får et renslig, skikkelig og forutsigbart arbeidsmarked, noe jeg på sikt også tror vil gjøre det lettere for unge å velge fagutdanning. Ryktene gikk jo på at man tjente 50 kroner timen svart i deler av bransjen. Det at vi nå tar et skikkelig løft både når det gjelder tarifflønn og lærlinger vil være svært viktig, sier han.

Byrådslederen og den tidligere rørleggeren tror mange velger en tradisjonell utdanningsvei med studiepeslisering på grunn av venner, familie og rådgivere på skolene – og at dette ikke nødvendigvis samsvarer med egne ønsker og evner.

– Å bli håndverker og ta en fagutdanning er noe mange flere burde vurdere å gjøre. Vi ser at det er mange som faller fra og ikke fullfører videregående utdanning. Vi må bli gode til å kanalisere folk der de har evner og muligheter. Behovet for fagfolk er enorme. Vi kan ikke regne med at alle polakker og folk fra Baltikum vil fortsette å være her og bygge Oslo. Vi må skaffe våre egne håndverkere, avslutter han.

Byggenæringens landsforening står sammen med en rekke bedrifter bak kampanjen Norges hyggeligste håndverker. En av dem er AF Gruppen, som per i dag har 75 lærlinger.

– Næringen har et felles ansvar for å motivere flere til å velge yrkesfag og bli en del av laget vårt, og som selskap har vi som mål å få tak i de beste folka. Derfor er vi stolte av å bidra på denne kampanjen med mål om å rekruttere og utvikle de beste lærlingene i bransjen, og samtidig styrke kvinneandelen blant fagarbeidere, sier Geir Flåta, konserndirektør i AF Gruppen.

Konkurransen Norges hyggeligste håndverker er et initiativ fra Dipper og Mittanbud og gjennomføres i samarbeid med Renault, BNL, Mesterbrev, TOOLS, Jotun, Boligmessen, AF Gruppen, Hultafors, ELKO, Hey’di, Oras og Samsung.

– Det kan åpne seg mange dører når du velger en fagutdanning, sier rørlegger Hussein Fares, som oppfordrer flere unge til å velge yrkesfag. I fjor ble han kårets til Norges hyggeligste håndverker og har i en alder av 25 år tatt videreutdanning som rørleggermester og er godt etablert på boligmarkedet i Oslo. Her i samtale med byrådsleder og forhenværende rørlegger Raymond Johansen under kampanjestart på årets utgave av Norges hyggeligste håndverker. Foto: Svanhild Blakstad