Mathias Lilleheim viser øvelse.

Vil bygge kropper som varer hele livet

Byggopp Sogn og Fjordane har ansvar for 187 lærlinger og starter nå et treningsopplegg som vil forberede kroppene deres for et langt arbeidsliv.

Lærlingene Eirik Bygstad og Simon Espe og Byggopp-leder Håkon Svoen.

Håkon Svoen, leder ved opplæringskontoret, sier at Byggopp ønsker å hjelpe lærlingene med trening som gjør det enklere å takle en krevende arbeidshverdag, både nå i starten av yrkeslivet og når de blir eldre.

Svoen sier at mange i byggenæringen sliter med belastningsskader, noe som kan gjøre det vanskelig å fortsette frem til de blir alderspensjonister.

– Jeg er overbevist om vi kan forebygge skader som skyldes ensidige belastninger. Det gjelder å bygge opp sentral stabilitet, helkroppslig muskulær balanse og kontroll over de fire leddkjedene; framside, bakside og de to utsidene, sier Svoen.

Ifølge Svoen er oppskriften funksjonell trening der målet ikke er å trene opp enkeltmuskler til å bli store og sterke, men å få bevegende og stabiliserende muskler som kontrollerer leddkjedene til å arbeide og fungere godt sammen.

Byggopp Sogn og Fjordane skal samarbeide med Mathias Lilleheim, som har jobbet 28 år i Olympiatoppen. Han har blant annet vært trener for Marit Bjørgen og Therese Johaug.

– Vi starter på ei samling for alle lærlingene våre i Førde onsdag 25. september med et foredrag og praktiske øvinger. Planen er å gå videre med et prosjekt for lærlinger som ønsker det for å kartlegge hvilke utfordringer de har i hverdagen og skreddersy et treningsprogram for hver enkelt basert på prinsippene for funksjonell trening.

Samlingen blir arrangert i auditoriet på Concordbygget i Førde onsdag 25. september.