Illustrasjon: Nordic – office of architecture

Veidekke krever erstatning etter anbudsrotet i «svogersaken» i Kristiansand

Veidekke krever erstatning etter at anbudskonkurransen for nytt psykiatribygg til 387 millioner kroner i Kristiansand ble avlyst.

– Jeg kan bekrefte at vi har oversendt et erstatningskrav, sier kommunikasjonssjef Helge Dieset i Veidekke Entreprenør til Fædrelandsvennen (sak bak betalingsmur).

Veidekke vil ikke gå ut med størrelsen på erstatningskravet til avisa.

Svogerklage

Byggeindustrien har tidligere omtalt saken der Veidekke kom best ut blant fem tilbydere og ble valgt som entreprenør for det nye psykiatribygget ved Sørlandet sykehus. Gigantkontrakten hadde en verdi på inntil 387 millioner kroner.

Men en av tilbyderne som ikke fikk kontrakten, BRG Entreprenør, mente at det forelå habilitetsproblemer fordi prosjektdirektør Frode Karlsen i Sykehusbygg og regiondirektør Are Westbye i Veidekke er svogere. BRG Entreprenør fikk medhold i klagen og Helse Sør-Øst annullerte den inngåtte kontrakten med Veidekke.

En ekstern evaluering konkluderte med at det ikke var noe skriftlig dokumentasjon på at inhabilitet hadde påvirket anskaffelsen, men pekte på andre forhold. Etter den nye evalueringen, kom BRG Entreprenør best ut og Veidekke var falt ned på fjerdeplass. Denne evalueringen bestemte Veidekke seg så for å klage på.

Ny anbudskonkurranse

Fædrelandsvennen skriver at Sykehusbygg i sommer bestemte seg for å starte helt på nytt.

– Nå er vi midt i en ny anbudskonkurranse, hvor aktuelle tilbydere har frist til 19. november for å søke om prekvalifisering. Vi regner med å signere en avtale med en totalentreprenør i slutten av mars. Vi kommer ikke til å behandle erstatningskravet før konkurransen er avsluttet, skriver kommunikasjonsrådgiver Kristin Gjøvåg i Sykehusbygg til avisa.

Det nye psykiatribygget skulle opprinnelig være klart til innflytning i midten av 2021. Nå vil anbudsrotet medføre at bygget ikke blir klar til innflytning for høsten 2022.

BRG Entreprenør usikker på andre runde

BRG Entreprenør har ikke tatt stilling til en ny anbudsprosess. Veidekke vil heller ikke si noe om en eventuell andre runde. 

– Markedet er annerledes, det er mange store oppdrag for det offentlige ute, og da blir ikke konkurransen så sterk, sier daglig leder Gunnar Thompson i BRG Entreprenør til avisa.

Han tror Sykehusbygg vil slite med å få like gode priser for prosjektet i en andre runde.