F.v. Bjarne Ringstad & Eivind Nygaard (CODE:arkitektur as), Steinar Bjercke (B-consult AS), Morten Bjerke (Norsk Betongforening), Hans-Aksle Fjelldal (Veidekke Entreprenør AS, Sogn og Fjordane avd. Sandane) og Michael Pauser (ECSN).Foto: ECSNFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson

Utsikten på Gaularfjellet mottok sin europeiske hederspris

Rasteplassen Utsikten mottok andreplass i kåringen ECSN award i konkurranse med mange anleggsprosjekter i Europa.

Fakta

Byggherre: Statens vegvesen, turistvegseksjonen
Arkitekt: Code: arkitektur AS 
Byggeteknisk rådgiver: B-Consult AS  og Dipl.-Ing. Florian Kosche AS
Entreprenør: Veidekke Entreprenør AS, distrikt Sogn og Fjordane, avdeling Sandane

Utsikten Gaularfjellet er en rasteplass i betong, rik på opplevelser og en del av prosjektet Nasjonale turistveger. 

Prisen, benevnt som European Concrete Award 2018, ble utdelt i Helsinki 1. november.

Plattformen er bygd som et flak av betong som balanserer med sin elegante og presise form med letthet i knekkpunktet mellom den bratte stigningen og fjellplatået bak. Flaket gir assosiasjoner til et piknikkteppe eller en papirbrett med tre vinger. Hver av vingene har fått sin spesielle funksjon. Konstruksjonen ligger  på det høyeste punktet av den bratte stigningen som slynger seg fra Sognefjorden opp mot Gaularfjellet.

Utsikten ble også tildelt Betongtavlen 2016.

Fra juryens uttalelse den gang leser vi: «Betongflaket har en skulpturell klar form med sine rette linjer og lyse betongfarge, og fremstår som en kontrast til det rike og varierte landskapet rundt. Samtidig finner man ekko av linjeføringene i vingene i fjellsidene. Den bygde formen gjør at det mektige rommet mellom fjellene og mangfoldet i naturen rundt blir løftet fram og gir stedet en ny identitet og spenning. Utsiktspunktet på Gaularfjellet er blitt en unik attraksjon og et nytt landemerke.»

Det er den europeiske betongorganisasjonen ECSN (European Concrete Societies Network) som står bak utdelingen. Den finner sted med to års mellomrom. 

Prisen deles ut i to kategorier:

* Bygninger

*Anleggsprosjekter

Utsikten ble tildelt en andrepris i klassen for anlegg. Vinner av kategorien anlegg ble Catharina Bridge.