Oslo byfogdembete holder til Oslo Tingrett. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tyrkisk entreprenør ba om konkurranse-stans etter å ha blitt avvist fra Oslos milliardprosjekt – fikk ikke medhold

Den tyrkiske entreprenøren Gülermak mente Oslo kommunes konkurranse om å bygge råvannstunnel mellom Oslo og Holsfjorden måtte stanses. Selskapet fikk ikke medhold i Oslo Byfogdembete.

Ny vannforsyning Oslo

Utbyggingen Ny vannforsyning Oslo skal gi hovedstaden en ny uavhengig vannforsyning med en annen råvannskilde enn Maridalsvannet. Prosjektet skal etter planen være ferdigstilt i 2028. Det skal blant annet drives en 19,5 kilometer lang råvannstunnel fra Holsfjorden i kommunene Lier og Hole til Oslo med tunnelboremaskin (TBM). Det skal også bygges mye mer, blant annet en 11 kilometer lang rentvannstunnel, et underjordisk vannbehandlingsanlegg, driftsbygg, adkomstunneler og nye vannforsyningstunneler (stamnett).

Totalt har prosjektet en kostnadsramme på 12,5 milliarder kroner.

Det går frem av rettspapirer som Byggeindustrien har fått innsyn i.

Entreprenørselskapet Gülermak Agir Sanayi Insaat ve Taahhüt A.S ba i starten av november i fjor om en midlertidig stans i anbudskonkurransen om råvannstunnelen som skal bygges mellom Oslo og Holsfjorden.

Men begjæringen om midlertidig forføyning fra det tyrkiske selskapet ble avvist i Oslo bygfogdembete 18. november fordi de har sitt hovedsete utenfor EØS-området.

Et tilsvarende krav fra det polske datterselskapet, Gülermak Sp. z o.o, ble ikke tatt til følge.

Entreprenøren ble i stedet dømt til å betale kommunen saksomkostninger på 108.281,25 kroner.

Strenge krav

Prosjektet Ny Vannforsyning jobber under stramme tidsfrister. Mattilsynet har gitt Oslo kommune pålegg om at ny vannforsyning til hovedstaden ferdigstilles innen 2028.

For å unngå at prosjektets fremdrift trues av konkurser, har kommunen satt ekstra strenge økonomiske krav til entreprenørene som konkurrerer om å bygge råvannstunnelen.

Vann- og avløpsetaten har blant annet krevd:

  • en årlig omsetning på minimum 1,3 milliarder kroner i 2018
  • en positiv egenkapital på minimum 15 prosent for siste tilgjengelige årsregnskap
  • minimum A i score kredittvurderingen fra kredittratingbyrået Creditsafe

Det var det sistnevnte punktet Gülermak mente var i strid med regelverket. Gülermak fikk i høst vurderingen «C - moderate risk» av Creditsafe, og ble avvist fra konkurransen.

Entreprenøren understreket at det var naturlig for kommunen å sette krav til finansiell kapasitet, men mente konkurransen ble begrenset ved å kreve vurdering fra ett bestemt kredittratingbyrå.

Gülermak mente bruken av Creditsafe kunne gi vilkårlige utfall på grunn av ulike kredittvurderinger fra land til land, og at de som en følge ble forskjellsbehandlet under konkurransen.

De mente også at bruk av andre kredittratingbyråer ville slå ut annerledes for vurderingen av selskapet, og viste til god rating hos Dun & Bradstreet. 

Relevant krav, mente retten

Kommunen på sin side understreket at VAV hadde valgt å inngå avtale med ett enkelt kredittratingbyrå nettopp for å sikre likebehandling av tilbyderne, noe de fikk medhold i fra retten.

Retten mente det var både relevant og saklig at Vann- og avløpsetaten satte kvalifikasjonskrav om at en tilbyder skulle ha «Minimum A i score i kredittvurderingen fra Creditsafe».

Retten mente også det var hensiktsmessig av kommunen å benytte ett kredittratingselskap som gir en samlet og lik vurdering av alle tilbyderne etter samme metodikk.

– Dersom oppdragsgiver skal foreta en overprøving – ved at tilbyderne kan sende inn alternativ dokumentasjon for sin kredittverdighet og økonomisk og finansiell gjennomføringsevne, vil denne overprøving lett bli skjønnspreget og man vil bruke forskjellige kriterier. Det vil lett bryte med likebehandlingsprinsippet, skriver Oslo bygfogdembete i kjennelsen.

Ressurs- og tidkrevende rettssak

I en e-post til Byggeindustrien skriver Vann- og avsløpsetaten at rettssaken var både ressurskrevende og tidskrevende, men at den har ikke påvirket fremdriften i evalueringsprosessen.

– Vi har tatt rettens beslutning til etterretning, og har ingen kommentar utover det, opplyser etaten i en e-post til Byggeindustrien.

Videre skriver de at tildeling forventes besluttet når behandlingen av tilbudene er avsluttet.

– Vi estimerer at dette vil skje i løpet av nærmeste fremtid.

 – Er Gülermak den eneste entreprenøren som er avvist i konkurransen?

– Informasjon du ber om innsyn i unntas offentlighet frem til avgjørelse om tildeling er tatt, jf. offtl. § 23 (3), svarer Vann- og avløpsetaten.

Byggeindustrien har vært i kontakt med Gülermaks norske advokat Johannes Meyer-Myklestad i Selmer.

Han har ingen kommentarer til saken.

1,9 milliarder kroner

Råvannstunnelen mellom Oslo og Holsfjorden er på 19,5 kilometer, og skal bores med to tunnelboremaskiner fra hver ende og kles med betongsegmenter. Ifølge Doffin-utlysningen har kommunen beregnet verdien på entreprisen til 1,9 milliarder kroner.