Det 27.000 kvadratmeter store landbaserte oppdrettsanlegget for ørret skal bygges på Svadde på Rjukan.

Det 27.000 kvadratmeter store landbaserte oppdrettsanlegget for ørret skal bygges på Svadde på Rjukan.

Illustrasjon: Hima Seafood.

Total Betong i gang med 1,7 milliarders kontrakt

Total Betong sin totalentreprise på byggingen av Hima Seafoods landbaserte oppdrettsanlegg på Rjukan, har en verdi på 1,7 milliarder kroner.

Byggeindustrien har tidligere omtalt byggestarten for det Hima Seafood mener blir verdens største landbaserte oppdrettsanlegg for ørret. Utbyggeren har også gått ut med at det er Total Betong AS som har fått hovedansvaret for å bygge gigantanlegget med en prislapp på 2,5 milliarder kroner.

Torsdag kom Total Betong med en pressemelding om at totalentreprisen selskapet har signert med Hima Seafood har en verdi på 1,7 milliarder kroner. Kontrakten inkluderer bygg og prosessleveranse for oppdrettsanlegget fra rogn til slakt, og leveransen har en varighet på cirka tre år, opplyser selskapet.

– Total Betong er stolt og takknemlig for at Hima har gitt oss tillit og ansvaret for totalentreprisekontrakten til det nye anlegget på Rjukan, sier Olav Bang-Haagensen, leder for akvakultur i Total Betong.

Kjente samarbeidspartnere

Total Betong har sammen med Eyvi og Hima Seafood jobbet med utvikling, design og detaljprosjektering av anlegget siden tidlig 2020. Bygget blir 320 meter langt, og får et areal på rundt 27.000 kvadratmeter.

– Eyvi og Total Betong har gjennomført mange prosjekter sammen før, og det bygges videre på erfaringer og samarbeid når vi designer og bygger dette anlegget. Vi har også med flere av våre dyktige underentreprenører, blant andre Bryne Rør og Lie Ventilasjon, som har vært med oss på flere anlegg tidligere, sier Bang-Haagensen.

Oppdrettsanlegget skal bygges i betong og vil romme en rekke bassenger.
Oppdrettsanlegget skal bygges i betong og vil romme en rekke bassenger.Illustrasjon: Hima Seafood.

Miljøfokus

Han fremhever at prosjektet har jobbet med særlig fokus på miljø, hvor både optimalisering av konstruksjoner og materialbruk, samt energibesparing ved bruk av overskuddsvarme fra nabobedrifter, har gitt og vil fortsette og gi betydelig besparelser på CO2-avtrykket, skriver Total Betong i meldingen.

I tillegg etablerer Hima et eget renseanlegg for utløpsvannet, som i tillegg til å rense alt vann ut av anlegget, også samler opp avfallet som igjen skal bli til gjødsel for organisk jordbruk, opplyser totalentreprenøren.

– Har brukt ventetiden fornuftig

Ifølge Total Betong var det opprinnelig planlagt oppstart av bygging i 2021, men på grunn av pandemi og krig, har det tatt noe lengre tid.

– Vi er derfor ekstra glade for at det nå er byggestart, og at ventetiden for prosjekt-teamet endelig er over. De har brukt ventetiden fornuftig, og prosjektet er godt og nøye planlagt når vi nå går i gang, fastslår Bang-Haagensen.