Tør ikke friskmelde norsk økonomi

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) tør ikke spå når finanskrisen slipper taket på norsk økonomi. Den kan blusse opp igjen, advarer han.

– Under finanskrisen har vi for alvor sett at ingen land er beskyttet fra det som foregår utenfor nasjonale grenser. Vi er en del av en større økonomi og må handle deretter. Jeg tør ikke å spå når krisen vil være over i Norge. Du vet aldri når den kan blusse opp igjen, sier landets nye og erfarne finansminister Sigbjørn Johnsen til NTB.

Krisen ikke over

Finansministeren lyttet med interesse til administrerende direktør Dominique Strauss-Kahn i Det internasjonale pengefondet (IMF) som fredag var i Oslo for å holde et foredrag om den økonomiske krisen.

– Den viktigste lærdommen av finanskrisen, som ikke er over, er at den globale økonomien ikke har en nasjonal løsning, sier Strauss-Kahn.

Fredag gikk DnB NOR-sjef Rune Bjerke ut og friskmeldte norsk økonomi, dagen etter at han leverte et godt resultat for tredje kvartal. Sjefen i Norges største bank mener det økonomiske bildet har endret seg betraktelig det siste halve året.

Sigbjørn Johnsen har ikke sittet mange dagene i finansministerstolen, men er likevel klar på hva han anser som den største utfordringen i norsk økonomi i tiden framover.

– Verst for de fattigste

– Det viktigste nå er at vi sørger for en god økonomisk politikk så vi er i stand til å løse eldrebølgen og pensjonsreformen. Norge er i en helt unik situasjon, og det er derfor viktig at vi ikke mister det globale perspektivet. Fattige land har det tyngst, understreker Johnsen overfor NTB.

Hele 90 millioner mennesker står i fare for å bli skjøvet ut i fattigdom i år. Det mener finansministeren må være alle lands hovedfokus.

– Den økonomiske krisen gir ekstrem fattigdom og hungersnød. Og i verste fall fører den til sosial uro. En stabil økonomi gir trygghet, sier Johnsen.