Bygge-appen Checkd gir god kontroll på byggeplassen, forklarer gründer Tom-Erik von Krogh-Martinsen.

Tar mobilkontroll på byggeplassen

Den norske oppfinnelsen Checkd skal få orden på byggeplassen. Allerede i startfasen har mobilapplikasjonen blitt en del av digitale verktøykasser i flere land.

Etter seks år i familiens entreprenørbedrift Borg Bygg, skjønte Tom-Erik von Krogh-Martinsen at bransjen kunne ha bruk for nye verktøy. Krogh-Martinsen merket at enkle feil på byggeplassen utgjorde et stort pengesluk for bedriften, og så til dataingeniørutdanningen sin for å takle problemet.

I stedet for å se på problemet ovenfra, har datagründeren valgt å fokusere på arbeiderne.

– Vi prøver ikke å være et prosjekteringsverktøy. Vi ser at de fleste problemene oppstår i felt. Altfor mye informasjon deles ut muntlig, og da skal det ikke store byggeplassen til før man mister oversikten, sier han.

Fokus i felten

Med mobilapplikasjonen Checkd er tanken at alle oppgaver deles ut og følges opp gjennom enkle grep på telefonen. Oppgaver beskrives og deles ut elektronisk til arbeiderne, som selv følger opp bestillingen og dokumenterer når jobben er gjort.

En ferdig jobb hukes av i systemet, ofte med vedlagt bilde, og så kan byggeledelsen kontrollere og godkjenne, eller eventuelt legge inn krav til utbedringer.

– For arbeiderne ute på byggeplassen krever ikke Checkd noe opplæring. Alt man trenger å vite dukker opp på skjermen, og man trenger for eksempel ikke å navigere seg gjennom forskjellige menyer. Man løser ikke noen problemer med kun å gi de ansatte en smarttelefon, sier Krogh-Martinsen.

– Man kan flytte sjekklistene over på en iPad, og så si at man har digitalisert prosessen, men ingen arbeidere kan gå rundt med en iPad på byggeplassen. Vi har forenklet og tilpasset sjekklistene til mobilformatet, og har fått en avtale med Cat om at Checkd følger med som standard-app på deres arbeidstelefoner.

Se hvordan Checkd fungerer her (Artikkelen fortsetter under videoen):

Raskt og riktig

Lillebror og daglig leder i Borg Bygg, Kent Arild Martinsen, forteller overfor Byggeindustrien at Checkd absolutt har vært kjekt å ta i bruk på byggeplassen.

– Tom-Erik jobbet jo hos oss før, og jeg har mast på ham i fem år for å lage et program som Checkd. Så nå er jeg glad for at det kommer. Jeg gleder meg veldig til det er helt oppe og går, sier Martinsen.

Borg Bygg har vært involvert i utviklingen av Checkd fra den spede begynnelse da applikasjonen gikk under det særnorske navnet Nklt (Enkelt). Checkd er navnet man håper å nå hele verden med, men Martinsen forteller at appen absolutt gjør arbeidshverdagen enklere.

– Checkd har gjort det veldig enkelt for oss. Jeg går ut på prosjektet, tar bilder, skriver ned oppgaver, og kan sende det rett ut til montørene. Det er tidsbesparende, og med kontrollfunksjonene blir jobben også gjort mer korrekt. Jeg får inn sjekklister hver eneste dag, og det er lett å finne frem til og kontrollere jobben som er gjort, sier han, og forteller at samtlige montører i Borg Bygg er utstyrte med smarttelefoner som de bruker flittig til å få og dokumentere oppgaver.

– Appen blir viktigere for hver dag i driften vår. For eksempel for de polske arbeiderne våre er det veldig greit for dem å krysse av i et polskspråklig skjema, og så kommer det ut på norsk hos meg. Vi er veldig fornøyde så langt, og jeg gleder meg til fortsettelsen, sier Martinsen.