Storslått Chelsea Flower Show-åpning

Flyvende hager, levende grønnsaksvegger, fantastisk blomsterprakt og en enorm hageentusiasme var noe av det som møtte hage.no på første dag av Chelsea Flower Show i London. (Bildekarusell)

Chelsea Flower Show åpner for publikum tirsdag 24. mai, mens mandag er pressedag. Allerede kl 7 på morgenen sydet det av liv på utstillingsområdet ved Royal Hospital i bydelen Chelsea.

Showet, som hvert år tar imot ca 150.000 besøkende og 1 500 pressefolk, er en magnet på hageinteresserte.

Det er knyttet størst interesse rundt utstillingshagene, eller de såkalte Show Gardens. Disse er laget av kjente hagesdesignere fra flere land og har egne sponsorer som finansierer utviklingen og byggingen av hagene. Disse blir vurdert og bedømt av dommere, og det er knyttet stor prestisje i å nå opp i konkurransen.

Hagedesigner Darren Saines, som deltok for første gang og vant forgylt sølv i fjor med sin hage "Kebony - Naturally Norway", har allerede vært og sett på hagene før showet åpner. Han er imponert over det han har sett:

- Det er fantastiske hager, og dette showet blir bare bedre for hvert år som går, sier Saines. Han påpeker at det i år er tydelig at pengene er tilbake i Chelsea og at standarden er høyere enn noen gang.

- Enkelte av hagene har budsjett på over 20 millioner kroner, og det er virkelig spektakulære byggverk. Det ligger enormt mye innsats i å skaffe nok sponsorer, sier Saines. Han snakker av erfaring, ettersom han holdt på trekke sin egen deltakelse i fjor på grunn av at de siste sponsorene lot vente på seg.

Saines fremhever den irske "Irish Sky Garden" av designer Diarmuid Gavin som en av favorittene til å vinne årets konkurranse blant Show Gardens. Likevel mener han at det er mange som kan nå helt til topps. Det kommer an på hva dommerne legger vekt på.

Hage.no tok "Irish Sky Garden" nærmere i øyensyn, og det er virkelig slik at man ikke tror det man ser. Hagen bokstavelig talt flyr idet den heises opp og ned av en stor kran (se bilde).

Slik beskrives denne spektakulære hagen av arrangøreren: Ønsket er å nyte en hage fra unike høyder. Designeren er inspirert av den oscarvinnende animatør Richie Baneham, som står bak de visuelle effektene i filmen Avatar. Inspirasjon er også hentet fra  begrepet Restaurant in the Sky hvor folk spiser rundt et bord som henger fra en kran.

 

Hage.no kommer tilbake med flere bilder og stoff fra Chelsea Flower Show.