Giv Brantenbergi Heidelberg Materials presenterer prosjektet i Brevik for den tyske delegasjonen. Foto: Pia Prestmo
Giv Brantenbergi Heidelberg Materials presenterer prosjektet i Brevik for den tyske delegasjonen. Foto: Pia Prestmo

Stor tysk interesse for karbonfangst i Brevik

Tidligere i år besøkte Tysklands visekansler Robert Habeck Heidelberg Materials’ sementfabrikk i Brevik for å få vite mer om karbonfangstprosjektet. Nå har en ny, stor tysk delegasjon vært i Grenland.

Statsminister Stephan Weil og næringsminister Olaf Lies fra den tyske delstaten Niedersachsen ledet an i den rekordstore delegasjonen på 80 personer som tirsdag besøkte Heidelberg Materials’ sementfabrikk i Brevik, skriver Heidelberg Materials i en pressemelding.

Delstaten Niedersachsen er blant de nordligste i Tyskaland. Regionen har blant annet en stor satsning i Willhelmshaven hvor målet er å etablere en «grønn» hub for energi og CO2. I løpet av 2023 skal Tyskland ferdigstille en strategi for hvordan landet skal håndtere sine CO2-utslipp, og en gryende aksept for karbonfangst og -lagring medfører økt interesse for hvordan dette kan se ut i praksis.

- Vi er godt i gang med byggingen av fangstanlegget vårt her i Brevik, og er passert 55 prosent ferdigstillelse, sier Vetle Houg, bærekraftsjef i Heidelberg Materials i meldingen.

- Den første utskipningen av CO2 er planlagt mot slutten av neste år, men siden dette prosjektet er det første i sitt slag globalt, opplever vi veldig stor interesse fra alle verdenshjørner allerede nå. Karbonfangst er godt beskrevet i mangt et dokument og powerpoint-presentasjon, men det gir et helt annet inntrykk å se hvordan byggingen av et fangstanlegg ser ut i virkeligheten, legger han til.
Habeck-besøket tidligere i år åpner dører

Tysklands visekansler Robert Habeck besøkte Heidelberg Materials-fabrikken tidligere i år, noe som vekket internasjonal oppmerksomhet. I kjølvannet av dette besøket har interessen rundt Brevik CCS blitt forsterket ut over landegrensene, og besøkene har blitt hyppigere.

- Langskip er et demonstrasjonsprosjekt, og vi tar det som en tillitserklæring å få så mye oppmerksomhet. Statsminister Weil og næringsminister Lies hadde mange gode spørsmål og vi gleder oss til å invitere dem tilbake når fangsanlegget i i full gang, forteller Houg.