Follobanens ene løp må stenges ut mandag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Follobanens ene løp må stenges ut mandag.

Stenger Follobanens ene tunnelløp ut mandag

På grunn av isdannelser og risiko for skader på anlegget blir Follobanens ene tunnelløp stengt for trafikk til og med mandag 22. januar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

På grunn av kulde på Østlandet fryser vann fra taket i det ene tunnelløpet raskt til is noen steder. Dersom istappene kommer for nær deler av strømforsyningsanlegget, kan det føre til kortslutning og over tid skader på anlegget, melder Bane Nor.

På nettsidene sine forteller de at Bane Nor i den første kuldeperioden på Østlandet i starten av desember, har undersøkt taket tre ganger i døgnet. Torsdag kveld, etter at Follobanen fikk strømproblemer, startet de også med oftere visitasjoner for å avdekke og fjerne eventuell is.

– Natt til i dag oppdaget vi en kortslutning i anlegget. Vi må derfor gjennomføre befaring og utbedre eventuelle lekkasjepunkter og skader på anlegget, skriver Bane Nor på sine nettsider.

– Hvis vi får flere kortslutninger risikerer vi skader på anlegget over tid. Uten strømforsyningsanlegg blir det stans i togtrafikken. Det vil vi unngå, og derfor stenger vi nå det ene tunnelløpet, sier Henning Bråtebæk, konserndirektør i Bane Nor i meldingen.

Det er i Follobanens tunnelløp i retning fra Ski til Oslo, at vanndrypp stedvis fører til isdannelser. Blixtunnelen er ifølge Bane Nor smalere enn andre tunneler fordi det bare er ett jernbanespor i hvert av de to tunnelløpene.

– På Ski-siden er tunnelens overbygning lavere enn på Oslo-siden. Her tar togene med seg mer kald luft inn i tunnelen. I tillegg drypper det alkalisk vann som lettere leder strøm. Det øker risikoen for kortslutning hvis istapper fra dette vannet kommer i kontakt med anlegget, sier Bråtebæk i meldingen.

Bane Nor opplyser at de jobber med å installere kameraer som kan overvåke taket i tunnelen.

– Det vil ta noe tid før disse er på plass. Samtidig pågår arbeidet med å finne en løsning for hvordan vi kan tette lekkasjepunktene i tunneltaket, skriver de.

Powered by Labrador CMS