Staten selger seg ikke ut av Mesta.

Staten selger ikke Mesta

- Budene var for dårlige, sier næringsministeren.

De siste ukene har regjeringen fått kritikk fra flere hold for sin  iver etter å privatisere selskaper med statlig eierskap, men nå er altså  salgsplakaten for ett av selskapene foreløpig tatt ned.

Byggeindustrien har ikke fått kontakt med administrerende direktør Harald Rafdal i Mesta fredag ettermiddag, men på sine nettsider skriver selskapet:

- Etter en god og grundig prosess med flere kjøpsinteressenter har Nærings- og fiskeridepartementet informert oss om at de ikke kommer til å selge Mesta.

Nærings- og fiskeridepartementet på sin side henviser til en pressemelding for utfyllende kommentarer om beslutningen om å ikke selge Mesta. 

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Næringsminister Monica Mæland (H) har valgt å gå bort fra et salg av Mesta. Arkivoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I meldingen sier næringsminister Monica Mæland (H) følgende:

- Jeg tror et selskap som Mesta normalt vil utvikle seg best med private eiere. Vi startet derfor en prosess for salg. Det har vært bred interesse, men de budene vi har fått er slik jeg ser det betydelig lavere enn verdien på selskapet. Staten sine forventninger til pris er dermed ikke innfridd. Derfor har jeg landet på ikke å selge Mesta nå, seier næringsminister Monica Mæland (H).

- I tråd med eierskapsmelding

I pressemeldingen skriver departementet at eierskapsmeldingen «Eit mangfaldig og verdskapande eigarskap» understreker at fullmakt til salg ikke er ensbetydende med at staten må selge.

- I tråd med meldingen skal vi selvsagt ikke selge til for lav pris, sier Mæland.

I Mesta er de fornøyde med å få en avklaring på eiersituasjonen.

- Vi setter pris på at vi nå har fått en rask avklaring på utfallet. Departementet konkluderer med at de har større tro på selskapets evne til å levere avkastning enn det budnivået indikerer, skriver de på sine nettsider. 

Utvikling av operativ drift

Gjennom høstens salgsprosess har Mesta vært opptatt av den operative driften i selskapet.

- Vi har hatt fokus på kontinuerlig forbedring og det å styrke vår konkurransekraft. Dette er ting vi kommer til å jobbe videre med og vi ser frem til et fortsatt godt samarbeid med vår eier, skriver de i meldingen. 

Staten ved Nærings- og fiskeridepartementet eier 100 prosent av aksjene i Mesta AS.

- Statens eierskap er utelukkende forretningsmessig. Det betyr at staten skal få mest mulig igjen for pengene vi har investert, og at selskapet bruker sine muligheter til utvikling og vekst.

- Departementet vil i tiden som kommer legge enda mer vekt på dette i utviklinga av selskapet enn tidlegare, i nær dialog med styret, skriver departementet på sine nettsider.