Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og landbruks- matminister Sandra Borch (Sp) fortalte onsdag at staten, via Statskog, kjøper Meraker Brug. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og landbruks- matminister Sandra Borch (Sp) fortalte onsdag at staten, via Statskog, kjøper Meraker Brug. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Staten kjøper Meraker Brug: Viktig å sikre at den forblir i norske hender

Staten betaler 2,6 milliarder kroner for Norges nest største privateide eiendom, Meraker Brug. Det var stor interesse for eiendommen, også fra utlandet.

Onsdag formiddag skrev flere medier at staten kjøper Meraker Brug. På en pressekonferanse onsdag ettermiddag bekreftet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kjøpet.

–Det norske fellesskapet, staten, vi gjennom Statskog har besluttet å kjøpe Meraker Brug, sa Støre.

Da ble det kjent at Statskog kjøper 94 prosent av aksjene i AS Meraker Brug.

På pressekonferansen fortalte landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) at Statskog kjøper aksjene for 2,65 milliarder kroner.

– For oss har det vært viktig å sikre at denne viktige eiendommen men sine ressurser og sin historie forblir i norske hender, tilgjengelig for fellesskapet i landet vårt, sa Støre.

Stor interesse

– Det sikrer nasjonalt eierskap til denne flotte eiendommen, nå og inn i framtiden, sa Borch, som fortalte om stor interesse for eiendommen, også fra utlandet.

Hun sier at Statskog som eier, fører til at felles naturressurser kommer fellesskapet til gode.

Meraker Brug har inntil nå vært en av de største privateide eiendommene i Norge. Meraker Brug-eiendommen er på 1,3 millioner mål, og dekker drøye 90 prosent av hele Meråkers areal – og den strekker seg også inn i Malvik, Stjørdal og Steinkjer kommuner.

Eiendommen er kjøpt av Stiftelsen Thomas Fearnley, Heddy og Nils Astrup og selskapet Astrup Fearnley A/S.

Langt over prisantydning

Da det ble kjent at Meraker Brug skulle ut for salg ble det i mediene nevnt en prisantydning på 1,5 milliarder kroner. At Staten blar opp over 1 milliard kroner mer skjer etter grundige vurderinger, sier Støre

– Vi har en profesjonell aktør i Statskog, som er vant til å kjøpe og selge natureiendommer, og vurdere ut fra et avkastningsperspektiv om investeringen er fornuftig, sa statsministeren.

– Så prisantydningen er ikke det som er det interessante her, det er de vurderingene som Statskog ga i en budprosess. Og vi har fulgt dette tett og kommet til at Statskogs analyse om at dette er et fornuftig kjøp, kan vi støtte.

Veldig spesielt

En som derimot reagerer på prislappen er Frp-leder Sylvi Listhaug. Hun mener det er det er en vanvittig pengebruk, når de hevder det er magre tider i Norge.

– Det er ikke mangel på penger, men mangel på politikere som evner å prioritere det viktigste først, sier Frp-lederen.

Hun får støtte fra Høyres nestleder og finanspolitiske talsperson Tina Bru.

– Det er veldig spesielt å snakke om hvor stramt budsjettet er, men likevel bruke 2,6 milliarder på å kjøpe skog, særlig når det å eie skog ikke er en hovedoppgave for staten, sier Bru.