Søppeleksport truer fjernvarme

Det investeres 6-8 milliarder kroner i avfallsforbrenning og fjernvarme i landets største byer. Søppel som kunne vært brent, blir imidlertid sendt til Sverige.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Årsaken er at det er mye mer lønnsomt å kjøre søppelet til nabolandet. Dette har satt en støkk i utbyggerne av forbrenningsanlegg og fjernvarme i Norge, som sliter med å skaffe nok avfall til anleggene sine.

- Hele fjernvarmesatsingen vil stoppe opp hvis ikke myndighetene begrenser eksporten av avfall. Det må skje straks, sier daglig leder Heidi Juhler i Norsk fjernvarmeforening til Kommunal Rapport.

Det er vedtatt utbygginger for 6-8 milliarder kroner i Oslo, Hamar, Fredrikstad/Sarpsborg, Bergen, Ålesund, Trondheim og Troms. Bak utbyggingen står kommunale og interkommunale renovasjonsselskaper i samarbeid med energiselskaper, også disse i stor grad eid av det offentlige. Utbyggingen applauderes av regjeringen, som vil firedoble produksjonen av bioenergi innen 2020. Men nå velger stadig flere å kjøre søppelet til Sverige.

- To semitrailere med norsk avfall krysser svenskegrensen hver time, hvert døgn i året. De generere store klimagassutslipp som ikke kommer fram i noe miljøregnskap, sier Juhler.

Hun frykter at eksporten vil dobles på kort tid, fra 100.000 til 400.000 tonn, og at de norske anleggene vil få store økonomiske problemer.

Powered by Labrador CMS