Hanne Opdan, ordfører i Nordre Follo (t.v), Høyre-leder Erna Solberg og Matts Johansen, administrerende direktør i Aker BioMarine. Foto: Per Haaheim/Aker BioMarine
Hanne Opdan, ordfører i Nordre Follo (t.v), Høyre-leder Erna Solberg og Matts Johansen, administrerende direktør i Aker BioMarine. Foto: Per Haaheim/Aker BioMarine

Solberg åpnet forskningsfabrikk

Høyre-leder Erna Solberg sto for snorklippingen da Aker BioMarine åpnet forskningsfabrikk i Drømtorp Ski Næringspark. Selskapet har investert 300 millioner kroner i det som er en stor satsing på krill.

I tillegg til Erna Solberg sto Hanne Opdan, ordfører i Nordre Follo og Matts Johansen, administrerende direktør i Aker BioMarine, for åpningen av forskningsfabrikken.

Den nye forskningsfabrikken holder til i Drømtorp Ski Næringspark. Aker BioMarine har signert en 10-års leieavtale med Höegh Eiendom om 3.000 kvadratmeter renoverte lokaler i et eksisterende bygg, opplyser Höegh Eiendom i en pressemelding.

– Vi synes det er stort at et viktig og innovativt bioteknologiselskap som Aker BioMarine satser på Ski og vår næringspark. Det har vært en lærerik og spennende prosess å bygge en forskningsfabrikk for et selskap med store ambisjoner, sier Thea Martine Blyverket, kunde- og eiendomssjef i Höegh Eiendom.

Krill er fremdeles en relativt ukjent råvare for mange, men er i ferd med å befeste seg som en verdifull art til produksjon av Omega-3. Dette er bakgrunnen for at Aker BioMarine nå skal forske mer på det virvelløse dyret. Det skal de gjøre i sine nye lokaler i Ski, skriver Höegh Eiendom.

Det er estimert at vi i det globale perspektivet kommer til å mangle 60 millioner tonn protein for å kunne fø jordens befolkning i 2050. Det å videreforedle unyttede biomasser opp til en kvalitet som er egnet for humant konsum er viktige brikker for å dekke dette fremtidige behovet. Bakgrunnen for produksjonen i Ski er at Aker BioMarine entrer matvarebransjen med krillproteinet Understory, skriver Höegh Eiendom i meldingen.

Øyvind Våge, head of operations for Protein Human Nutrition i Aker BioMarine Antarctic AS, forteller at de ønsket et produksjons- og forskningslokale i Norge. Valget falt på Drømtorp Ski Næringspark.

– Vi har ambisjoner om å ta del i et stort, voksende marked. Fabrikken i Ski er liten i forhold til den størrelsen vi skal ha på sikt, men i utviklingen passet lokalene på Ski godt med våre behov, sier han.

Aker BioMarine har sitt hovedkontor på Lysaker.