<p>Snøhettas juletre på Maihaugen på Lillehammer er pyntet med glassrør. De 600 glassrørene er overskudd etter et tidligere prosjekt hos Snøhetta. Foto: Camilla Damgård.</p>Detaljer av glasspynten på Snøhettas juletre. Foto: Camilla DamgårdDetaljer fra glasspynten på Snøhettas juletre på Maihaugen. Foto: Camilla Damgård

Snøhettas designjuletre får internasjonal anerkjennelse

Snøhettas designjuletre på Maihaugen på Lillehammer vekker oppsikt internasjonalt. Treet er kåret til en av årets beste juleutsmykninger av det internasjonale magasinet Wallpaper.

Maihaugens juletre er i godt selskap i oversikten fra Wallpaperet av verdens største design-, kunst- og og arkitekturmagasiner. Magasinet gir tips om designjuletrær og andre juleutsmykninger verden over som Karl Lagerfelds opp-ned juletre i London, og andre unike utsmykninger i blant annet New York, Paris og Hong Kong. Blant disse er altså også det store norske grantreet i foajeen til friluftsmuseet Maihaugen på Lillehammer, heter det i en pressemelding fra Lillehammer Museum.

Glitrende glassrør

I ti år har det store juletreet i foajeen til friluftsmuseet Maihaugen i Lillehammer vært pyntet helt ulikt av en rekke anerkjente norske kunstnere og designere.

I år er treet fylt av 600 glassrør med forskjellig innhold. Uttrykket er skapt av arkitekt- og designfirmaet Snøhetta, som i likhet med de tidligere kunstnerne har fått frie tøyler til å pynte treet.

Gjenbrukspynt

Det var en tanke om gjenbruk som gjorde at Snøhetta valgte å ta utgangspunkt i glassrørene som var til overs etter et tidligere prosjekt. De ville lage noe nytt utifra noe de allerede hadde på kontoret.

Sylindrene er fylt med diverse materiale som er fargerikt, glitrende, dekorativt eller spesielt. Det er alt fra knust glass, til papirstrimler, ledninger og pulverkaffe!

Det er mange ansatte i firmaet som har vært med på å lage juletrepynten, med kunstner Jorunn Sannes i spissen. Utsmykningen har de gitt tittelen "Snøhetta stories".

10-årsjubileum

I år er det tiende gang Maihaugen har fått kunstnere og designere til å lage pynt til museets juletre. I forbindelse med jubileet vises også pynten fra de tidligere årene fram.

Per Spook, var den første som designet pynt til Maihaugens juletre med sine glassfigurer i 2008. Året etter brukte Pia Myrvold plexiglass. Så kom Arne & Carlos med strikkede julekuler, mens danske Karen Bit Vejle fylte treet med papirklipp.

Deretter pyntet kunstner Gunnar Torvund treet med hus i ulike materialer. I 2013 hang det hus, elger og andre figurer i tresnitt/finer på Maihaugens juletre, signert kunstnerparet Hanne Borchgrevink og Tore Hansen.

I 2014 ble treet fylt av vakre metallblomster i gjenbruksmaterialer, laget av smykkekunstner Ingjerd Hanevold. Mens juletrepynten i 2015 ble blåst av glasskunstner Kari Mølstad. I fjor laget designduoen Anderssen & Voll 3D-printet juletrepynt.

Maihaugens juletre står oppe fra 1. desember til og med 7. januar. Etterpå legges Snøhetta-pynten ut for salg i museumsbutikken.