Jon Karlsen står scenen på Zerokonferansen torsdag. Foto: Glava

Slik vil Glava kutte 2/3 av energiforbruket på Svalbard

En oppgradering av alle offentlige servicebygg og bolighus i Longyearbyen vil kunne redusere energibehovet med 65 prosent. 

Regnestykket presenteres av administrerende direktør Jon Karlsen under Zerokonferansen i Oslo torsdag.

- Er det hus som virkelig trenger å skifte skall, er det i Longyearbyen. Totalt har de 12 servicebygg som skoler, barnehager og idrettshall som i dag bruker 7.800.500 kWh i året. Med våre nye fasadeelementer vil energiforbruket reduseres med 65 prosent, sier Jon Karlsen.

Ifølge eiendomssjefen i Longyearbyen er privatboligene ”dårlig isolerte, bygget for midlertidighet og utette på grunn av permafrost og setninger”. Til sammen utgjør de 150.000 kvadratmeter og anslås til å stå for 75 prosent av det totale energiforbruket i Longyearbyen.

- Siden vi kjenner tallene for servicebyggene, kan vi derfor stipulere forbruket til 30.000.000 kWh per år. Med elementene våre vil de klare seg med 10.500.000 kWh i året, sier Karlsen.

Svalbard som utslippsfritt utstillingsvindu

Årsaken til at Glava-sjefen har regnet på Longyearbyen, er invitasjonen fra miljøorganisasjonen Zero til å stå på scenen under konferansen som samler alt fra store deler av regjeringsapparatet med statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, næringsminister Torbjørn Røe-Isaksen og utviklingsminister Nicolai Astrup, til Equinor-sjef Eldar Sætre og internasjonale toppledere innen en rekke sektorer.

Under sesjonen ”Svalbard som utslippsfritt utstillingsvindu” er tema hvordan næringsliv og myndigheter kan samarbeide for å utvikle og realisere et fornybart energisystem nå når de skal utfase kullvirksomheten.

- Det er en rekke spennende initiativ på gang i regi av prosjektgruppa Svalbard 203040, der de ser på blant annet solenergi, fornybar hydrogen og energilagring. Alle disse initiativene til nye energikilder gis imidlertid langt bedre vilkår om vi begynner med å redusere energibehovet. Derfor er vi glade for å bli invitert til å snakke om dette, sier Jon Karlsen.

Statsråd besøker pilot-bygg
Etter mer enn ett år bak lukkede dører, ble Glavas nye fasadeelement presentert for første gang i juni. Elementet kommer ferdig med lufting, isolasjon og valgfri kledning.

Nå jobber Glava også med en lignende elementløsning for taket, og 20. november kommer klima- og miljøminister Ola Elvestuen på besøk for å se på de to første pilotbyggene i Askim: Et typisk 70-tallshus og Glavas eget kontorbygg.

- Stortinget har vedtatt å kutte energibruken i bygg med 10 TWh innen 2030. At ministeren kommer til oss og vi blir invitert inn i sammenhenger som dette, viser at løsningene våre kan utgjøre en forskjell i det regnestykket, sier Jon Karlsen.