<p>GRØNN GLEDE: En grønn, fin og velstelt plen er gjerne hagens fremste visittkort.</p>Pass på å vanne plenen ved behov.Ferdigplen er ferskvare og må legges i løpet av kort tid.Legging av ferdigplenSELVGÅENDE: Stadig flere lar robotgressklipperen ta over klippejobben. Foto: Vanning.no

Slik får du drømmeplenen

Er gresset grønnere på andre siden av gjerdet? Her er hageekspertens tips til hvordan du overtar tronen som nabolagets plenmester.

Drømmer du om en myk, grønn og frodig plen, som vekker misunnelige blikk hos naboen? Gartner og hageekspert Marit Jørgensen, som har jobbet med hagerådgiving, planlegging og design i 20 år, har rådene du trenger.

Hageekspert Marit Næss Jørgensen. Foto: Svanhild Blakstad

– Gjør du et godt håndverk med grunnforholdene, skaper du optimale vekstforhold for gresset. Da er halve jobben gjort. Det viktigste er at jordsmonnet er godt drenert og har en næringsrik og porøs sammensetning, sier hun.

Det bidrar nemlig til at røttene til gresset finner luft og passende mengde med vann.

– Det bør ikke være for mye leire i grunnen. Leire holder på mye vann, og kan føre til at gresset blir sykt og nesten drukner. Det kan også bidra til sure jordforhold og mye mose, sier Jørgensen.

Mosekampen

Mose i plenen blir av flere hageeiere sett på som fiende nummer en. Kalk brukes ofte til å nøytralisere sure forhold og bekjempe mose, men Jørgensen mener mange kalker for ofte.

Bli kvitt mosen i plenen før den utkonkurrerer gresset. Foto: Newswire

– Det bør ikke kalkes mer enn rundt hvert femte år. En vel så god metode å utkonkurrere mose på, er å lufte plenen og for eksempel tilføre torvstrø samt god næring, sier hun.

Begrepet «å lufte plenen» betyr som navnet tilsier – å tilføre luft i plenen. Med hjelp av en plenluftemaskin eller et greip stikker du små hull i plenen og fyller dem med for eksempel sand eller lett hagejord. Lufting gjør at vann fra overflaten renner bort, og oksygen slipper inn til røttene.

– Jorden blir løsere, mindre kompakt og mer porøs. qDet er bra for vekstforholdene, sier hun.

Klipping og gjødsling

Noe av suksessen bak en grønn og fin plen ligger også i å klippe gresset jevnlig.

– Det er lurt å klippe i motsatt retningav den du gikk sist. Da unngår du at gresset legger seg ned og får dårlig tilførsel av luft, forklarer Jørgensen.

Hagedesigneren, som også driver nettkurs i hageplanlegging, anbefaler å gjødsle to ganger årlig.

– Hvis du er ute etter en virkelig grønn og flott plen, burde du absolutt gjødsle. Jeg anbefaler å gjødsle en gang etter snesmelt og en gang i midten av juni. Etter St. Hansaften begynner gresset å forberede seg på vinteren, så husk å ikke gjødsle mer da, sier hun.

Uansett hvor godt grunnarbeid du gjør, vil det imidlertid alltid komme ugress på plenen. Jørgensen sier du kan ta opp kampen manuelt med for eksempel en ugressfjerner, eller gå kjemisk til verks.

– Du kan bruke plenrens, men det er et kjemisk ugressmiddel. Mange liker ikke det, for det er veldig sterkt. Pass på å ikke bruke kjemiske midler i nærheten av planter du vil beholde, sier hun.

Ny plen?

Skal du anlegge ny plen, er det også gode grunnforhold og et godt jordsmonn som er viktigst. I tillegg er det lurt å frese opp jorden med en jordfreser. Da får du løsnet opp jorden, og den blir lettere å bearbeide. I tillegg kan du fjerne ugress, steiner og røtter og fylle på med god og næringsrik jord.

Etter at du har tilført ny jord, kan du rulle over med en for eksempel en gittervalse, for å skape en jevn og god overflate. Deretter kan du begynne å så gressfrø.

– Hvis du sår selv er det lurt å «rufse opp» jorden i forkant, slik at frøene får ordentlig kontakt med jordoverflaten. Du bør også rake, slik at frøene blir jevnt fordelt og ikke samler seg i groper, sier hun.

Når frøene er sådd, kan du sette i gang med vanningen.

– Hvis det ikke regner, kan du vanne hver dag de første 14 dagene. Deretter vil du se at det grønnes. Når det skjer trenger du ikke vanne like ofte. Se an været, og vann ved behov, sier Jørgensen.

Ferdigplen

Gode grunnforhold er like viktig hvis du heller ønsker å legge ferdigplen.

– Du må sørge for at grunnforholdene er ferdig bearbeidet før plenen rulles ut. Plenen du har bestilt blir gjerne tatt opp samme dag som du henter den. Røttene på rullen er revet opp rett fra jorden, og må derfor komme tilbake i jorden igjen og vannes så fort som mulig, sier hun.

Jørgensen sier det beste tidspunktet for å legge ny plen, uansett om du skal så selv eller rulle ut ferdigplen, er på senvåren eller tidlig høsten.

– Om sommeren er det for varmt, og da tørker gresset ut. Når gradene går under ti grader stopper også gresset å vokse, sier hun.