Energitiltak i bygg er den raskeste måten å unngå kraftkrise på, mener Nelfo – som kritiserer regjeringspartiene og SV for tannløse energisparingstiltak. Foto: Berit Roald / NTB

Energitiltak i bygg er den raskeste måten å unngå kraftkrise på, mener Nelfo – som kritiserer regjeringspartiene og SV for tannløse energisparingstiltak. Foto: Berit Roald / NTB

Skarp kritikk av energisatsingen i statsbudsjettet

Både NHO-foreningen Nelfo og Rødt mener satsingen på energieffektivisering i statsbudsjettet er altfor dårlig.

I statsbudsjettet som Ap-Sp-regjeringen og SV ble enige om tirsdag, er bevilgningene til energieffektivisering redusert fra 680 til 400 millioner kroner.

– Et sjokkerende kutt. De reduserer fra et for lavt beløp til et utrolig lavt beløp, sier Rødts Sofie Marhaug, som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Fått stryk

– Dette må rettes opp i, slår hun fast og viser til at regjeringen og SV så langt har fått stryk fra fagfolk på planen om å kutte 10 TWh i bygg innen 2030.

– Nå salderer Ap, Sp og SV budsjettet med dette. Det gjør saken enda verre, sier Marhaug.

Også bransjeforeningen Nelfo i NHO kommer med krass kritikk av budsjettavtalen

– Regjeringens kortsiktige strategi begrenser seg til å fortsette med passiviserende strømstøtte til husholdningene i hele 2023. Dette tiltaket premierer forbruk framfor strømsparing, sier næringspolitisk direktør Tore Strandskog i Nelfo.

Frykter kraftunderskudd

Han viser til at EU nylig trappet opp satsingen på energieffektivisering med 40 prosent.

– I budsjettavtalen har SV fått gjennomslag for en økt rammebevilgning til Enova. Men for å dekke inn økte kostnader trekker de blant annet tilbake øremerkede midler til energitiltak i kommunale bygg og studentboliger, sier Strandskog, som mener at Norge rykker stadig nærmere en situasjon med kraftunderskudd.

– 2025 er Sør-Norge i null, ifølge siste analyser fra Statnett. Det trengs 50–60 TWh ny kraft for å levere på 55 prosent klimakutt, sier han.

– Energitiltak i bygg er den raskeste veien å gå for å slippe kraftkrise og fremtidige strømprissjokk for husholdninger og næringsliv, sier Strandskog.