Høstbilde fra anleggsprosjektet OPS Hålogalandsvegen. Foto: Skanska
Høstbilde fra anleggsprosjektet OPS Hålogalandsvegen. Foto: Skanska

Skanska har inngått kontrakt med Leasi

Samarbeidet vil gi Skanska bedre oversikt over maskiner og utstyr, både i egen virksomhet og hos datterselskapene, og målet er å optimalisere oppetid og utnyttesgrad.

– Vi har vært på utkikk etter en god digital løsning som bidrar til en klar forbedring av dataflyten fra alle våre maskiner som er ute i prosjektene, sier maskinsjef i Skanska, Geir Olav Berg, i en pressemelding.

Leasi ble grunnlagt av tre NTNU-studenter, som leverte masteroppgaven sin sommeren 2023, og da de var ferdige ved NTNU var virksomheten allerede i full drift. I mars 2023 inngikk de innovasjonskontrakt med Oslo kommune. Samtidig som de har signert avtalen med Skanska har de startet første runde med kapitalinnhenting. Målet er en samlet kapitalinnhenting på 12 millioner før utgangen av første kvartal, ifølge pressemeldingen.

–Vi har utviklet en god og fremtidsrettet løsning som Skanska ser verdien av. Det er vi veldig glade for, sier Marcus Balcon, COO i Leasi.

I meldingen vises det videre til at Skanska kan ha nærmere 200 maskiner i samtidig arbeid på ett veiprosjekt. Løsningen til Leasi gir selskapet mulighet til å fange og samle informasjon, samtidig som man får en komplett oversikt over hele maskinparken. Løsningen gir informasjon om drift, service og vedlikehold, utnyttelsesgrad, produksjonseffektivitet og utslippsdata. I tillegg får man en oversikt over kapitalallokering og annen finansiell informasjon.

Christoffer Hærnes, direktør i Skanska Digital, opplyser at Skanska har et langsiktig perspektiv på samarbeidet.

– Vi står foran en ny epoke der kravene til bærekraftsrapportering blir stadig strengere, med høyere krav til gode data fra utslipp og maskinbruk i våre prosjekter. For Skanskas del søker vi alltid å forbedre vårt datagrunnlag for å forbedre operasjonell effektivitet, og samtidig kutte utslipp fra maskinparken vår, sier han i pressemeldingen.