CEO Jens Brustad  i Looping, og fabrikkdirektør Vibeke Lynum i Bergene Holm.

CEO Jens Brustad  i Looping, og fabrikkdirektør Vibeke Lynum i Bergene Holm.

Foto: Looping

Satser millioner på prosjekt som skal eliminere engangsemballasje i trevareindustrien

Handelens Miljøfond støtter for andre gang oppstartsselskapet Looping med utvikling og kommersialisering av gjenbrukbar transportemballasje. Med på prosjektet er blant andre trelastleverandøren Bergene Holm.

I 2019 mottok Looping 1,5 millioner kroner for første fase av utviklingsprosjektet av gjenbrukbar transportemballasje til byggeelementer og bygningsplater. Nå satser oppstartsbedriften 1,4 millioner kroner av egen lomme og mottar det samme beløpet i ny tildeling fra Handelens Miljøfond, opplyser Looping i en pressemelding.

– Prosjektet handler om å utvikle en gjenbruksløsning som skal erstatte engangsemballasje i trevareindustrien. Målet er å utvikle en bransjestandard, sier Jens Brustad, gründer og daglig leder i Looping.

Kuttet plastforbruket med 95 prosent

Tidligere har Bygg.no omtalt at selskapet utviklet en gjenbruksemballasje for Ramirent, som skal ha kuttet plastforbruket for utleiebedriften med 95 prosent. Brustad sier støtten fra Handelens Miljøfond er nødvendig for å utvikle gjenbruksløsninger i andre markeder.

– Det er stort potensial for å kutte bruken av engangsplast innen trevareindustrien. Å utvikle gjenbruksemballasje krever imidlertid både tid og penger. Vi er derfor veldig glade for støtten fra Handelens Miljøfond, sier Brustad.

– Lovende prototyper

Innkjøpssjef i Bergene Holm, Merete Haugestøyl Vinje, sier selskapet lenge har vært på leting etter et alternativ til engangsplast som kan erstatte plastemballasjen som benyttes på deres trevareprodukter.

-På våre fabrikker plastemballeres materialene i dag manuelt. Så langt har vi ikke funnet et fullgodt alternativ til dagens løsning, men har stor tro på å ta i bruk gjenbrukbar emballasje på sikt. Vi er Miljøfyrtårn-sertifisert, og dette arbeidet er en del av vår bærekraftstrategi, sier hun.

– Å utvikle en slik løsning handler like mye om logistikk og montering som selve materialet. De første prototypene i utviklingsprosjektet er veldig lovende, tilføyer Vinje.

– En sirkulær modell som kommer for å bli

Handelens Miljøfond er Norges største private miljøfond, som gjennom øremerkede penger fra plastposesalg støtter aktører som bidrar til å redusere plastforsøpling, øke plastgjenvinning og redusere forbruk av plast.

Eirik Oland, fungerende daglig leder i Handelens Miljøfond, synes utvikling og kommersialisering av gjenbrukbar transportemballasje, er et strålende prosjekt.

– Dette er et strålende prosjekt og et godt eksempel på en metode som gir stor miljøeffekt dersom aktører i forsyningskjeden samarbeider og innsatsviljen hos aktørene er der. Dette er en sirkulær modell som er kommet for å bli og vi gleder oss over å sette fart i slike prosjekter, sier Oland.

Ut året

Siste fase av utviklingsprosjektet har varighet ut året. I henhold til tildelingen fra Handelens Miljøfond skal Looping avlevere en sluttrapport i januar 2022.