Nils Aulie i Norgips (fra venstre) med Josefine Smith Brekke, Jørgen Fredriksen og Herman Persen Fostvedt i Looping. foto: Ida Hatlebrekke

Looping til topps i designkonkurranse om sirkulær byggeplass-emballasje

Emballasjebedriften Looping får 300.000 kroner av Bærum kommune for å utvikle en protype innen gjenbrukbar emballasje til gips og bygningsplater.

Det skriver Looping i en pressemelding tirsdag.

I september 2020 utfordret Bærum kommune markedet til å finne nye løsninger for å redusere avfall fra emballasje i byggenæringen.

Av totalt fem deltagere var det til slutt bedriften Looping AS som gikk til topps i konkurransen. Kriteriene i konkurransen var grad av innovasjon, kostnadseffektivitet, fleksibilitet, gjennomførbarhet, bruksområde og forventede miljøeffekter, skriver Looping i pressemeldingen.

– Dette er selvsagt kjempegøy. Vi har møtt tøff konkurranse med andre dyktige design- og utviklingsmiljøer, så denne seieren er en bekreftelse på at vi har klart å tenke kreativt og helhetlig på design og forretningsmodell, sier Herman Persen Fostvedt, prosjektleder for designkonkurransen i Looping.

I prosjektet viste bedriften til at lastbærere i rent tre kan bli gjenbrukt som mellomlegg for andre leveranser, men at disse ofte opp som avfall.

– Bygningsplater og gips emballeres stort sett ved å surre fast lastbærere og mellomlegg av trevare med strekkfilm. I tillegg oppstår det ofte materialsvinn som følge av dårlig emballering. Her har vi sett en mulighet til å slå to fluer i en smekk og både kutte ut mellomleggene som kastes, og samtidig redusere mengden strekkfilm betraktelig, sier Fostvedt.

Løsningsforslaget til Looping består av en lastbærer av resirkulert plast til bruk for gips og bygningsplater, som i tillegg skal legge til rette for mer bruk av gjenbruksemballasje ved transport.

Partnere i prosjektet er Norsk Gjenvinning og Norgips.

– Vi planlegger nå et samarbeid med Norgips og Norsk Gjenvinning for å videreutvikle konseptet til et fullverdig kommersielt produkt. Norgips har på mange måter vært initiativtaker, og vil være den som til syvende og sist får miljøbesparelsene produktet kan tilby. Norsk Gjenvinning vil være en viktig partner for å sette produktet i system, sier Fostvedt.

Vinner av konkurransen får dekket inntil 300.000 kroner for utarbeidelse av en prototype av løsningen. Plan- og designkonkurransen i regi av Bærum kommune inngår i en ordning der Klima- og miljødepartementet finansierer utviklingen av fem prosjekter innen sirkulærøkonomi, heter det i pressemeldingen fra Looping.