Severstal-fabrikk i Russland. Foto: NTB/AP Photos /Ivan Sekretarev
Severstal-fabrikk i Russland. Foto: NTB/AP Photos /Ivan Sekretarev

Russisk stålgigant har betalingsvansker

Den russiske stålgiganten Severstal, der hovedeieren Aleksej Mordasjov er satt på EUs sanksjonsliste, makter ikke å betale ned på gjelden.

Severstal opplyste torsdag i en melding til London-børsen at en «test-utbetaling» på drøyt 100 millioner kroner, som ble gjort 16. mars, fortsatt ikke er kommet inn på mottakerens bankkonto i Luxembourg. Pengene er frosset av amerikanske Citibank.

Severstal opplyser videre at de forsøker å få frigjort pengene, men at selskapet inntil videre ikke ser ut til å kunne gjennomføre utbetalinger eller nedbetale gjeld som følge av sanksjonene.

– Dette er en ekstraordinær situasjon for oss, og den har ikke oppstått som følge av feil vi har gjort, skriver direktør Aleksandr Sjeveljov.

– Severstal har fortsatt en stabil finansiell stilling, har de nødvendige ressurser og er beredt på å oppfylle sine gjeldsforpliktelser fullt ut, legger han til.

Stålgiganten er ikke selv satt på EUs sanksjonsliste etter Russlands invasjon av Ukraina. Men det er hovedeieren Aleksej Mordasjov på grunn av sine nære bånd til Russlands president Vladimir Putin.

Severstal har også virksomheter i flere europeiske og afrikanske land. I tillegg eier selskapet et russisk flyselskap og ishockeyklubben Severstal Tsjerepovets.