<p>PRINCESS ANNE MED ISOP: Austinrosene kombinerer gjenblomstring med fantastisk duft og er spesielt vakre i samplanting med andre stauder og engangsblomstrende blomster i bedet.</p> Foto: Foto: Torill LinnerudGOLDEN CELEBRATION: Austinrosene kombinerer gjenblomstring med fantastisk duft og er spesielt vakre i samplanting med andre stauder og engangsblomstrende blomster i bedet. Foto: Toril LinnerudMARY ROSE OG BENJAMIN BRITTEN: Austinrosene kombinerer gjenblomstring med fantastisk duft og er spesielt vakre i samplanting med andre stauder og engangsblomstrende blomster i bedet. Foto: Foto: Toril LinnerudGENTLE HERMOINE OG MUNSTEAD WOOD MED STORMARIKÅPE: Austinrosene kombinerer gjenblomstring med fantastisk duft og er spesielt vakre i samplanting med andre stauder og engangsblomstrende blomster i bedet. Foto: Foto: Toril LinnerudSEVEN SISTERS ROSE: Dette er en slyngrose som kommer med et fantastisk blomsterflor midt på sommeren. Foto: Foto: Toril LinnerudTUSCANY SUPERB: En rose med historisk sus, som blomstrer med et stort flor i juli. Foto: Foto: Toril LinnerudASPIRIN OG BONICA: Dette er to gode, gjenblomstrende roser som gjerne kan benyttes i en potte på terrassen. Foto: Foto: Toril LinnerudSMARTY: Smarty er et eksempel på en større busk (ca 1 – 1,5 m) med små blomster som blomstrer svært flittig sommeren gjennom. Foto: Foto: Toril LinnerudFERDINAND PICHARD: Det finnes mange forskjellige stripede roser. Ferdinand Pichard er en av de bedre og er en stor busk som gjenblomstrer og har en herlig duft. Foto: Foto: Toril LinnerudAÏCHA: Aïcha er et eksempel på en stor rosebusk som starter blomstringen tidligere enn de fleste andre roser og tåler skygge godt. Den er engangsblomstrende med et fantastisk blomsterflor som starter i første halvdel av juni og varer 3 – 4 uker. Foto: Foto: Toril LinnerudCHARLES DE MILLS: Rose med historisk sus og herlig duft. Blomstrer med et stort flor i juli. Foto: Foto: Toril LinnerudSIRIUS: Sirius er en nyere, vakker gjenblomstrende rose som ikke blir så stor. Foto: Foto: Toril Linnerud

Roser for nybegynnere

Roser i hagen – vakre og deilige – duftende sommeren gjennom. Men hvordan lykkes du som rosedyrker?

Roser kommer i et enormt antall forskjellige varianter. Helt fra små busker med enkle blomster som passer godt i en potte på terrassen, til enorme slyngroser som kan dekke en husvegg eller et stort tre.

Hvem har ikke stått i hagesenteret foran roser i full blomst og tenkt; disse må jeg bare ha – for deretter å stå hjemme i hagen etter handleturen og fundere på hvor i all verden kan jeg plassere disse vidundrene? Ofte blir de satt ned litt tilfeldig der vi har plass, uten særlig tanke for hva som egentlig passer hvor.

Norsk Roseforening

Norsk Roseforenings formål er å fremme kunnskap om og interesse for rosedyring. Foreningen har seks lokalavdelinger og et hovedstyre med styremedlemmer med representanter fra Hordaland, Oslo omegn, Romerike, Gudbrandsdalen og Mjøsområdet.

Foreningen gir ut Rosebladet, som kommer ut fire ganger i året.

Sjekk herdighetssone
Skal du gå til innkjøp av en rose, må du ha i bakhodet hvilken herdighetssone hagen din er i, altså hvilket klima det er der du bor. Tenk ut hvor du ønsker at rosen skal stå, hvor god plass du har, hvilke andre planter som vokser i nærheten, om det er mye sol eller skygge og hvordan jordsmonnet er. Gjør du alt dette i forkant, kan jeg love deg at det er mulig å finne en rose som passer – nesten uansett forhold. Du må bare være bevisst hva du velger.

Utvalg og kompetanse
Når du skal handle roser – gå gjerne til et hagesenter hvor de har et godt utvalg og vet hva de snakker om. Da får du gode råd og veiledning med på veien. Når rosene er kjøpt inn, er planting og det videre stellet også viktig for hvilken glede du får av rosene framover. Her følger noen råd og tips:

Planting, gjødsling og vanning
·Når du planter din nyinnkjøpte rose – grav et hull som er betydelige større og dypere enn potten rosen står i. Podestedet (klumpen øverst på roten) bør minst 10 cm ned under overflaten. Bland godt med kugjødselkompost av god kvalitet i jorden, og husk å vanne godt.

·Remonterende (gjenblomstrende) roser trenger godt med næring , og de bør også vannes dersom det er lange, tørre perioder uten regn. Gjødslingen bør gjøres i to til tre runder fra snøen og frosten forsvinner om våren og fram til omtrent midtsommer. Det er viktig å ikke fortsette gjødslingen etter dette, ettersom rosene ellers er i vekst når høsten og kulda kommer og dermed ikke får den naturlige avmodningen før vinteren. Uten naturlig avmodning fryser de mer tilbake i vintermånedene.

·De engangsblomstrende rosene har mindre næringsbehov, og det holder gjerne med en runde gjødsling på våren. Med gjødsling kun på vårparten, blir heller ikke problemet med avmodning det samme.

·Du bør også vanne rosene dersom det er lange, tørre perioder uten regn. Prinsippene for vanning er mye det samme som for andre blomster i hagen – ikke klattvanning – men sørg for skikkelig rotbløyte når du først vanner. Remonterende roser må generelt vannes noe mer regelmessig enn noen av de tøffere engangsblomstrende rosene. Husk også at nyplantede roser må vannes oftere den første perioden.

Beskjæring
Å gi noe entydig råd rundt beskjæring av roser, er så og si umulig. Engangsblomstrende roser blomstrer på grener fra fjoråret og må ikke klippes tilbake på om våren. Gjør du det, får du ingen blomstring. Dersom hvert enkelt skudd vokser seg svært langt, kan du klippe noe tilbake, gjerne inntil en tredjedel av grenens lengde.Dette «tvinger» grenene til å lage flere sideskudd.

Hovedprinsippet er likevel å la dem vokse og kun klippe tilbake det du mener er grener som vokser altfor lange, grener som er i vegen for andre grener eller har blitt svært gamle slik at busken trenger foryngelse.

De remonterende rosene kan gjerne beskjæres som de engangsblomstrende på våren, og bruk gjerne sekatøren (rosesaksen) for å forme busken slik du ønsker. Videre bør du klippe avblomstrede blomster/grener minst tilbake til den første bladveksten, men minst fem blader.

Du kan også beskjære noe mer tilbake dersom det er hensiktsmessig for å forme busken. Dette er for å få en raskere vekst av nye grener som vil blomstre igjen senere på sommeren. Det er egentlig en ganske hyggelig puslejobb som man kan gjøre regelmessig gjennom sommeren.

TUSCANY SUPERB: En rose med historisk sus, som blomstrer med et stort flor i juli.

Foto: Toril Linnerud

Personlig slutter jeg å beskjære tilbake i slutten av august – dette for å legge til rette for den naturlige avmodningen av busken som beskrevet litt tidligere i artikkelen. Roser bør ikke klippes tilbake etter dette, da de ellers blir mye mer sårbare i kulda.

Les rosebøker
Det er mange gode rosebøker på markedet, og her finner du mengder av interessant og lærenyttig lesestoff. Et medlemskap i Norsk Roseforening kan også være en god idé. Foreningen har lokalforeninger over hele landet som arrangerer møter og spennende foredrag. Lykke til med en roseglad sommer i år!

Dersom du har lyst til å se litt av hva artikkelforfatteren har av roser og andre blomster i egen hage, så ta gjerne en titt på bloggen (http://torilsgarden.blogspot.no)