Næringsminister Jan Christian Vestre opplyste tirsdag at regjeringen er villig til å omgjøre kriselånet til SAS på 1,5 milliarder kroner til aksjer. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Næringsminister Jan Christian Vestre opplyste tirsdag at regjeringen er villig til å omgjøre kriselånet til SAS på 1,5 milliarder kroner til aksjer. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Regjeringen villig til å omgjøre SAS-lån til aksjer – går ikke inn med mer penger

Regjeringen vil ikke gå inn med mer egenkapital i SAS, men er villig til å omgjøre lån på 1,5 milliarder kroner til aksjer under gitte vilkår.

– Regjeringen har etter en helhetlig vurdering besluttet at det ikke aktuelt å gå inn med mer egenkapital i SAS. Regjeringen har også besluttet at vi under gitte forutsetninger og vilkår kan akseptere å la hele eller deler av den utestående gjelden bli konvertert til aksjer dersom det blir nødvendig, sa næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) på en pressekonferanse tirsdag morgen.

– Dette forutsetter at restruktureringsplanen er tilstrekkelig, og at alle aktørene bidrar for å finne løsninger, sier han.

Den norske stat kan dermed igjen indirekte ende opp med å bli aksjonær i SAS, sier Vestre.

– Så vil jeg gjerne understreke at den norske regjeringens posisjon er at vi ikke ser for oss å bli en langsiktig eier, sier han.

Han sier at det har vært god dialog mellom staten, rådgiverne og SAS og påpeker at staten har vært opptatt av å være en konstruktiv og ansvarlig kreditor.

Kriserammede SAS er i gang med en omfattende omstruktureringsplan der det er varslet store kostnadskutt for å holde selskapet flytende i framtiden. Norge solgte seg ut av SAS i 2018, men under pandemien ga den norske stat 1,5 milliarder kroner i krisehjelp til selskapet gjennom lånegarantier. Regjeringen har tidligere åpnet for at dette kan bli omgjort til aksjer.

Onsdag kan selskapet bli rammet av en omfattende pilotstreik dersom meklingen mellom pilotforeningene og SAS ikke fører fram.