Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Regjeringen setter ned kvinneutvalg

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at regjeringen skal sette ned et nytt offentlig utvalg for kvinners arbeidshelse. Kunngjøringen kom på kvinnedagen.

– Vi setter nå ned et eget utvalg for å få mer kunnskap, og ikke minst se på hvilke tiltak vi kan se for oss, for å redusere forskjellene og bedre det som er knyttet til kvinners arbeidshelse, sier Støre til NRK.

Utvalget kommer blant annet på bakgrunn av at kvinner har høyere sykefravær enn menn, og at en tredel av det totale sykefraværet skyldes helt eller delvis forhold på jobben, skriver rikskringkasteren.

Oftere utsatt for sykdommer

Nav sier det skyldes at kvinner oftere rammes av og er utsatt for en rekke sykdommer, deriblant depresjon og angstlidelser, kreft, migrene og utmattelse.

Sykefraværet i Norge er på rundt 4 prosent for menn og 7 prosent for kvinner.

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) skal delta i utvalget.

– Vi ser at kvinner har høyere sykefravær og frafall enn menn, og et slik utvalgsarbeid kan gi oss ny kunnskap om årsakene bak og hvilke tiltak som kan virke best, sier direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom.

Mener det har tatt for lang tid

Høyre er glad for at det kommer et kvinneutvalg, men mener det har tatt for lang tid.

– Det er jo smått utrolig hvor treg regjeringen er. Dette foreslo kvinnehelseutvalget allerede i mars for ett år siden, sier partiets Sandra Bruflot.

– Det føyer seg dessverre litt inn i rekken av ting som tar tid på dette feltet. Hadde de tatt tak i dette tidligere kunne mange kvinner fått det bedre. Dessverre sleper de beina etter seg i kvinnehelsearbeidet, tilføyer hun.

Forhandlinger med SV

Utvalget er et resultat av forhandlingene mellom SV og regjeringen, skriver SV i en epost til NTB.

Nestleder Marian Hussein (SV) er glad for at regjeringen nå følger opp enigheten fra i fjor sommer.

– Dette var en klar bestilling fra kvinnehelseutvalget, fordi vi vet altfor lite om kvinner og arbeidslivet. Så må vi selvsagt sørge for at utvalgets anbefalinger følges opp med konkrete tiltak, sier hun.