Programleder Frode Aga, boligutvikler og eiendomsekspert Baard Schumann og sivilarkitekt Magne Magler Wiggen snakker om utviklingen av NRK-tomta på Marienlyst i podkasten Byggeplassen. I denne episoden hører vi også hva Ferd-eier Johan H. Andresen ser for seg på Marienlyst og hva kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen tenker om veien videre. Foto: Trond Joelson

Podkast: NRK og Ferds milliardhandel – hvem har gjort den beste dealen?

Eiendomsekspert Baard Schumann mener både NRK og Ferd har grunn til å si seg fornøyd med en av de største eiendomshandlene i norsk historie.

NRKs tomtesalg til Ferd fikk stor oppmerksomhet under pressekonferansen 26. februar i år. F.v. konsernsjef Morten Borge i Ferd, Ferds eier og styreleder Johan H. Andresen, NRKs styreleder Birger Magnus og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Johan H. Andresens selskap Ferd kjøper NRKs hovedkvarter på Marienlyst i Oslo for minst 3,75 milliarder kroner. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Selskapet Ferd fikk i feburar tilslaget på NRKs hovedkvarter Marienlyst.

Selskapet til en av Norges rikeste personer, Johan H. Andresen, legger minimum 3,75 milliarder kroner på bordet for å sikre seg NRK-tomta.

Prisen kan stige til 5 milliarder avhengig av reguleringsplanen.

I den siste episoden av podkasten Byggeplassen forteller Ferd-eieren selv om hvordan han ser for seg at bydelen som skal huse mellom 1.000 og 1.200 boliger, næring og kultur, skal ta form.

- Jeg tenker en dose Grünerløkka, en dose Frognerparken, en dose Spikersuppa, og så tar du en dash av det som allerede er her fra før. Det som ligger her er jo en stor og viktig ingrediens. Klarer man i tillegg å skape en nærhet til forsknings- og utdanningsmiljøene rundt, så tror jeg dette blir et veldig hyggelig sted for å vokse opp, bo, skape og lære. Jeg håper det blir et sted for folk fra hele landet, alle i Norge har jo et forhold til NRK, sier Johan H. Andresen i podkasten Byggeplassen.

Mens Byggeindustrien møtte Andresen på Marienlyst under pressekonferansen i slutten av februar, vurderer boligutvikler og eiendomssekspert Baard Schumann og sivilarkitekt Magne Magler Wiggen milliardhandelen og byutviklingsmulighetene som gjester i Byggeindustriens podkast-studio.

Der sier Baard Schumann at både NRK og Ferd har grunn til å si seg fornøyd med milliardhandelen.

- Jeg tror begge parter kan være fornøyd. Jeg tror dette løser NRK sitt behov for penger til å kjøpe seg et nytt og fint sted, når det gjelder Ferd sin pris så er den også fornuftig. Prisen blir jo bare bedre jo lenger tid NRK bruker på å flytte. De har fastsatt sin pris allerede nå, og bruker NRK 12 år som de har muligheten til, så blir dette en fantastisk reise for Ferd, sier Baard Schumann i podkasten.

Sivilarkitekt og tidligere professor for Arkitekthøgskolen i Oslo, Magne Magler Wiggen, er også positiv til de nye eierne.

- Jeg er sikker på at Ferd og Snøhetta vil klare å lage det flott på Marienlyst. Selve Lyst-konseptet ser ut til å gi mange boliger, spørsmålet er hvordan innholdet blir i Kulturhuset som er perlen i midten. Men at dette kan bli bra, er det ikke tvil om. Jeg har stor tro på Ferd og det er flott å se at de få gjøre et sånt prosjekt. Og så  vil det være bra å få et ordentlig Snøhetta-prosjekt i Oslo. De har så vidt jeg vet bare Operaen og et kontorbygg, sier Magne Magler Wiggen.

Men til tross for at han er positiv til det som har kommet ut av planer så langt, er han mer kritisk til at NRK velger å flytte fra sitt historiske hjemsted.

- Spørsmålet er om det er riktig å flytte NRK. Er man klar over hva man gjør når man gjør det? Det er jeg er skeptisk til, sier Wiggen.