Nina Solli, administrerende direktør i BNL og Marianne Brudevold Eek, leder strategi og utvikling i NCC snakker om rekruttering av jenter til byggenæringen i podkasten Byggeplassen. Programledere Frode Aga og Svanhild Blakstad. Foto: Arve Brekkhus
Nina Solli, administrerende direktør i BNL og Marianne Brudevold Eek, leder strategi og utvikling i NCC snakker om rekruttering av jenter til byggenæringen i podkasten Byggeplassen. Programledere Frode Aga og Svanhild Blakstad. Foto: Arve Brekkhus

Podkast: – Jentene med talent må pekes på tidlig

Norge har et av Europas mest kjønnsdelte arbeidsmarked hvor både gutter og jenter i stor grad velger tradisjonelle manns- og kvinneyrker. Hva skal til for å rekruttere flere jenter til byggenæringen, og hva er nøkkelen for å holde på de som kommer inn i bransjen?

I forbindelse med den internasjonale kvinnedagen 8. mars er administrerende direktør i Byggenæringens landsforening, Nina Solli, og leder for strategi og utvikling i NCC, Marianne Brudevold Eek, gjester i podkasten Byggeplassen.

Nina Solli er opptatt av å gi talentfulle jenter muligheten tidlig.

– Vi må utfordre jenter til å ta ansvar. Da kan du bygge karriere videre. Jeg tror også det er vitkig å peke på jenter tidlig og fortelle dem at de jobber bra og at de har et talent. Vi må spørre om de kunne tenkt seg en utviklingsvei mot å bli leder en dag. Mange jenter trenger det. Det er ikke alltid de definerer seg selv som lederkandidater. Mens gutta er mer offensive og spør og vil, må jentene pekes på, sier BNL-leder Nina Solli.

I dag har de 20 største entreprenørene i Norge en kvinneandel på 19 prosent, mens det i styrene er andel på 22 prosent. Dette er nesten helt på linje med resten av norsk næringsliv.

– Jeg synes tallene ikke er så verst. Vi ser at det er få kvinner i næringen, og da er det også mer krevende å få dem opp på ledernivå, sier Nina Solli og fortsetter:

– Underskogen er liten, men det blir flere kvinner jo høyere opp man kommer i nivåene. Det synes jeg vitner om at man vil og jobber aktivt for å få kvinner i lederstillinger. Men vi er absolutt ikke i mål, sier hun.

Marianne Brudevold Eek har selv opplevd å være ett av talentene som ble pekt på av en av sine ledere. Hun var høygravid og på vei ut i permisjon da hun fikk tilbud om en lederstilling i NCC.

– Jeg var som mange andre jenter litt forsiktig og hadde ikke søkt på stillingen. Men jeg hadde en leder som så potensial i meg. Jeg lurte jo på om han var gal som tenkte på dette i min situasjon, men han sa bare «da fikser vi vikar i ett år, så tar du rollen når du er tilbake». Det var jo veldig tøft at han turte å gjøre det, sier Brudevold Eek.

Hun mener det sendte positive signaler når de skulle jobbe med rekruttering senere.

– Jeg ble leder for en ganske stor enhet i NCC med over 300 ansatte og en omsetning på over en milliard. I den perioden rekrutterte vi mange, og det var mange jenter som søkte seg dit. At de har sett at det finnes muligheter til å bli leder, tror jeg har gjort at folk har valgt oss, sier hun.