F.v: Helge Opedal og Øystein Sandnes var gjester hos Frode Aga og Christian Aarhus i Bygeplassen. Foto: Sindre Sverdrup Strand
F.v: Helge Opedal og Øystein Sandnes var gjester hos Frode Aga og Christian Aarhus i Bygeplassen. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Podkast: Hva kjennetegner en god prosjektleder?

Å være gode lagbyggere er noe av det viktigste for å få til et vellykket prosjekt.

Det sier både Øystein Sandnes fra Stema Rådgivning og Helge Opedal fra Veidekke, som begge er gjester i den siste episoden av Byggeindustrien og bygg.nos podkast Byggeplassen. Begge har ledet prosjekt som har vunnet Årets Bygg på Byggegallaen de siste årene, og deler noen av erfaringene sine med våre lyttere.

HER FINNER DU PODKASTEN

– Det er i alle fall det å klare å bygge et godt team. Som regel gjør man ikke den jobben alene. Man har med seg gode folk, og må få de til å spille sammen som et godt team. Får man til det, så har man fått til veldig mye, sier Opedal.

– Så må man sørge for at det fortsetter å være et godt team, så det krever en del av måten man håndtere det på videre i teamet. Man må skape tillit, tydelige mål og, ikke minst, være tydelig på verdier, også i prosjektet, legger han til.

Øystein Sandnes i Stema var syv, åtte på Deichman-prosjektet, og er inne på mye av det samme som Opedal.

– Skal du være prosjektleder, så krever det at du har en ganske god helhetsforståelse for det du skal levere. Du trenger ikke å være ekspert på noe som helst, men du må kunne litt om alt, sier han.

– Så handler det om å bygge en god organisasjon som fungerer. God og tydelig kommunikasjon, og å klare å engasjere og å være tilgjengelig for de som er rundt deg. Du klarer aldri å drive et prosjekt alene, da må det være veldig lite, legger Sandnes til.