Direktør for analyse og forretningsutvikling i Veidekke, Kristoffer Eide Hoen. Programledere Christian Aarhus og Frode Aga i Byggeindustrien. Foto: Svanhild Blakstad

Direktør for analyse og forretningsutvikling i Veidekke, Kristoffer Eide Hoen. Programledere Christian Aarhus og Frode Aga i Byggeindustrien. Foto: Svanhild Blakstad

Podkast: – Det er ikke gitt at det skal bli kullsvart

Hvordan blir entreprenørmarkedet i 2023? Kristoffer Eide Hoen i Veidekke forteller om hvordan selskapet vurderer utsiktene i sin siste markedsrapport.

Det snakkes om krig, inflasjon, høye renter og brems i byggeprosjektene, men hvor ille blir det egentlig? I den siste episoden av podkasten Byggeplassen er leder for forretningsutvikling og analyse Kristoffer Eide Hoen gjest i studio.

I september presenterte han og Veidekke sin markedsoppdatering for det norske og skandinaviske entreprenørmarkedet.

– Vi leser mye i media om dagen om bekymringene. Det skrives om full stopp og det brukes store, harde ord får vi si. I Veidekke er vi opptatt av å skille mellom hva vi har observert og hva som kan komme, og per tid – sett fra vårt ståsted – er den største utfordringen tilgangen på arbeidskraft, svarer han på spørsmålet om hva som er worst case-scenario for byggenæringen fremover.

– Men så er det ingen tvil om at fremtiden er uviss. Vi har jo tatt unna ganske store kritiske forhold de siste årene på en god måte, det er et bakteppe vi tar med oss, så det er ikke gitt at det skal bli kullsvart, legger han til.

– Men hva kan da være best case-scenario?

– Jeg tror best case-scenario egentlig er det vi legger frem i våre prognoser, nemlig at vi fortsatt får en ganske flat aktivitet på høyt nivå. Det er litt kjedelig å si det, for det er akkurat det jeg sa da jeg var her for tre-fire år siden og da jeg var her i fjor. Men jeg kan stå rak i ryggen med den prognosen, for det akkurat sånn markedet har utviklet seg. Jeg tror også det er riktig å si at vi har vært robuste mot store kriser flere ganger.

– Vil du definere den perioden vi er inne i nå som en krise?

– Den er litt annerledes. Det vi har snakket en del om er at markedssituasjonen er veldig knyttet til renter og finansiering. Så vet vi alle at det har bare gått en vei de siste 10-15 årene og det er nedover. Det har igjen bidratt til å booste vår oppover. Nå er situasjonen fundamentalt endret ved at inflasjonen er høy. Rentene responderer på det, og det kommer til å påvirke markedet vårt siden det er såpass mye finansiering involvert, sier Hoen i podkasten.

Du kan høre mer om hva Kristoffer Eide Hoen og Veidekke tenker om fremtidsutsiktene i episoden «Entreprenørmarkedet i 2023».