<p>Contexos medarbeidere og en Menzi Muck i samarbeid på krevende klatreoppgaver på Askøy-oppdraget. Foto: Contexo</p>Selvborende injeksjonsstag. Foto: ContexoEn Menzi Muck i gang med selvborende injeksjonsstag. Foto: ContexoBoring i krevende vestlandsnatur. Foto: ContexoBoring av søm. Foto: ContexoBoring i krevende terreng på Vestlandet.

På det aller verste hadde entreprenøren alle sine 110 ansatte permittert - etter påske er 85 tilbake på jobb

Ting lysner for Contexo, men fortsatt er det langt igjen til normale driftsdager. – Det er ikke lett å være kaptein i så dårlig vær som det har vært nå, sier Contexos daglige leder, Knut Brusletto.

Daglig leder Knut Brusletto i Contexo sier de nærmer seg fulltallig mannskap på jobb, men at det foreløpig er en stund til driften er normal. Foto: Privat

9. mars, tre dager før regjeringen gikk til det drastiske steget å stenge store deler av det norske samfunnet ned, fikk entreprenøren Contexo en forsmak på hva som var i vente.

Entreprenøren hadde fått koronasmitte påvist hos en av sine ansatte, og 36 arbeidere på en brakkerigg på Askøy ble umiddelbart satt i karantene.

Contexo fikk også raskt erfare at ulike karanteneregler fra kommune til kommune, gjorde den daglige driften på anleggsplasser rundt om i Norge krevende å håndtere.

I dag, snart en måned senere, er ting i ferd med å lysne for entreprenøren som på det verste har hatt alle sine 110 ansatte permittert på grunn av korona-konsekvenser.

– Status for oss nå er at vi har hatt det ene sykdomstilfellet, mens de seks-syv andre som hadde symptomer ikke var syke med korona. Så selve sykdommen har vi ikke vært plaget med, vi har hatt større problemer med karanteneregelverket og kommuner som har stengt grenser for pendlere, sier Knut Brusletto til Byggeindustrien.

85 av 110 tilbake på jobb

Men når maskinene startes opp igjen etter påskeferien, vil det være større aktivitet på selskapets fire anleggsplasser enn det har vært på lenge.

– Nå har vi klart å få på plass dispensasjonsordninger, så da har vi 85 av 110 ansatte tilbake på arbeid igjen, sier Knut Brusletto til Byggeindustrien.

– Og da nærmer bedriften seg noe som kan kalles normaldrift?

– Jeg tror heller vi skal si at vi er tilbake på arbeid, men driften er langt fra normal. Effektiviteten begrenses kraftig med alle tiltakene som er satt inn. Kostnadspådraget er heller ikke bra. Men vi ser at det kommer krisepakker inn som skal bidra til å lette på de ekstra kostnadene tiltakene gir. Det er jo en dugnad dette, så vi får gjøre så godt vi kan, sier Brusletto.

– Men det kommer til å få noen følgekonsekvenser på sikt for prosjektene deres?

– Det vil det gjøre, så vi håper både byggherrer og myndigheter vil samarbeide med oss sliterne. Det er ikke lett å være kaptein i så dårlig vær som det har vært nå, sier Brusletto.

Bygger i Askøy

På Askøy, der problemene først startet for Contexo, bygger entreprenøren Fv213 Skiftesvik- Marikoven for Vestland fylkeskommune. Kontrakten har en verdi på 100 millioner kroner.

– Vi bygger cirka 1,4 kilometer med ny vei, gangvei og tilhørende infrastruktur i et boligområde med smale veier og bratt terreng. Det er fjellskjæringer på 30 meter og en veibredde på fem meter, så dette terrenget har gitt oss store utfordringer før vi i det hele tatt har rørt noe som helst, sier Contexo-sjefen.

Men like før påske var noen av de ansatte godt i gang i krevende partier med maskiner som er spesiallaget for krevende arbeidsforhold.

– Vi hadde et spesielt prosjekt i Sørfjorden på riksvei 13, så da fikk vi laget oss spesialutstyr – blant annet en langbomgraver med sprøyteutstyr for støpebetong og boring. Det kommer godt med i dette prosjektet, sier Brusletto.

Han mener entreprenøren derfor er godt skodd for å kunne gjøre jobben i de krevende fjellskjæringene på Askøy.

– Maskinene er godt egnet for vestlandsnaturen. Vi er begynt å få litt åpning nå, så det ser ut til at vi har skaffet oss noen gode angrepspunkter for oppgaven, sier Brusletto.

I tillegg til Askøy-prosjektet, har Contexo anlegg gående på Tonsåsen i Etnedal kommune, i Svelgen kommune og på Storefjell i Gol kommune.

Her kan du høre Knut Brusletto da han var gjest i podkasten Byggeplassen i midten av mars: