Økokrim nøster opp kriminelt nettverk

En 43 år gammel mann ble i Oslo tingrett dømt til fengsel i 2 år og 4 måneder for hvitvasking av utbytte på ca 14,5 millioner kroner. Økokrim avslører at saken er en del av et større sakskompleks og at flere saker fra bygg- og anleggsbransjen blir rullet opp.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Den dømte mannen bidro til hvitvaskingen ved å utferdige falske fakturaer og kvittere for å ha mottatt penger for arbeid, til tross for at pengene i virkeligheten aldri var mottatt og arbeidet aldri utført.
– Den dømte har hatt flere selskaper og har fremstått som underleverandør på papiret for andre selskap, opplyser politiadvokat Trude Stanghelle i ØKOKRIM til bygg.no.

Ifølge ØKOKRIM er ikke mannen hovedmann i saken, men en del av et større organisert nettverk når det gjelder økonomisk kriminalitet i bygg- og anleggsbransjen. To andre personer er siktet i samme sak for hvitvasking, økonomisk utroskap og merverdiavgiftsbedrageri for ca 40 millioner kroner. Mannen som ble dømt til fengsel fikk 10 måneder strafferabatt for å ha tilstått forholdet. – Saken mot hovedmannen dreier seg om rundt 40 millioner kroner og det er grunn til å tro at straffeutmålingen vil stå i stil med beløpet, forteller Stanghelle.

ØKOKRIM har brukt mye ressurser opp mot bygg og anleggsbransjen. Saken er et resultat av ØKOKRIMs satsing mot økonomisk kriminalitet i bygg- og anleggsbransjen, som har medført flere domfellelser.

–Vi vet at økonomisk kriminalitet er utbredt i bygg- og anleggsbransjen, men det er ikke grunnlag for å si at denne bransjen er verre enn andre. Dessverre er det useriøse aktører som skaffer seg konkurransefortrinn ved å utføre økonomisk kriminalitet. I dette tilfellet er det snakk om organisert kriminell virksomhet, det er sterke ord i denne konkrete dommen, sier Stanghelle.

Hva er vanligst type økonomisk kriminalitet i bygg- og anleggsbransjen?
- Svart avlønning og fiktiv fakturering er kjent modus for politiet, det er ingen nyhet, sier politiadvokaten. - Det som er nytt de siste årene er at man får pådømmelser med hjemmel i straffelovens paragraf 3-17 som omhandler hvitvaskingsbestemmelsen, opplyser hun.

- Denne saken er en del av et større sakskompleks vi har under etterforskning. Jeg kan ikke si så mye mer enn at det er grunn for enkelte uærlige aktører å skjelve i buksene, sier hun.

Powered by Labrador CMS