Programledere Frode Aga og Christian Aarhus hadde med seg OBOS-sjef Daniel K. Siraj i den siste episoden av Byggeplassen. Foto: Arve Brekkhus

OBOS-sjefen i podkast: Tror ikke på økt etterspørsel etter hjemmekontor

Selv etter å ha styrt landets største boligbygger fra to barnerom gjennom koronaen, så tror ikke OBOS-sjef Daniel K. Siraj på økt etterspørsel etter leiligheter med eget kontor.

Konsernsjefen i OBOS var gjest i Byggeindustriens egen podkast Byggeplassen denne uka, og hadde som vanlig mange tanker om boligmarkedet. Samtidig tror han ikke folks oppfatning om hva som er en god bolig har forandret seg stort.

- Det handler om beliggenhet, som det alltid har gjort, om at den er stor nok til å dekke dine behov og at du har råd til den. Det er liksom det grunnleggende, sier Siraj.

- Men det blir kanskje enda viktigere med gode uteområder og balkonger?

- Alle de tingene der tar folk for gitt, og de har ikke endret seg. Folk har jo ikke lyst på mindre balkong selv om koronaen kom. Folk vil fortsatt ha gode uteområder og parkett på gulvet, svarer konsernsjefen.

- Men nå vil de kanskje ha et hjemmekontor i et eget rom?

- Det er jeg ikke sikker på at folk har råd til, svarer Siraj. - Man kan jo ønske seg det så mye man vil. De fleste ønsker seg mye større bolig enn det de egentlig har råd til og trenger. Jeg hadde en diskusjon med en kamerat som synes han hadde for lite plass. Har du lite plass, sa jeg til ham. Du har en vanlig jobb og et hus på 180 kvadratmeter, mens jeg er konsernsjef i OBOS og klarer meg med 90 kvadratmeter. Så definisjonen av lite og mye plass er ganske relativ. Personlig mener jeg at plass er et definisjonsspørsmål, legger OBOS-sjefen til.

- Har du jobbet mye hjemme under koronaperioden?

- Jada, og det gikk fint det. Først var det eldstemann som var på ferie hos farmor og farfar i fem uker, så da hadde jeg hans rom i fem uker. Så når det var slutt på det flyttet jeg på minstemanns rom, for han ville heller sitte i stua, svarer Siraj. Han legger ikke skjul på at perioden har gitt ham mer tid til både familie og jobb.

Han forteller derimot at OBOS som konsern har merket krisen godt.

- I begynnelsen av krisen var det null salg i Norge, men gikk ganske bra i Sverige. Så tok det seg opp, og ble en ganske ok april. Faktisk har mai også vært bra på nyboligsalget til nå, og bruktboligsalget har holdt seg sånn skapelig oppe. Prisnivået på nytt holder seg oppe, og vi solgte nettopp en leilighet på Vollebekk, som er tykkeste Groruddalen, for 100.000 kroner kvadratmeteren. Så kjøpekraften finnes i enkelte kjøpesegmenter, understreker Siraj.

I siste episode av Byggeplassen kan du også høre mer om hva OBOS-sjefen mener om fremtiden, Oslos reguleringspolitikk og når han tror markedet vil hente seg inn igjen.