Sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
Sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen Hans Fredrik Asbjørnsen, © Hans Fredrik Asbjørnsen

OBOS-prisene opp 3,6 prosent i Oslo

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo steg 3,6 prosent fra desember til januar i år. På landsbasis gikk prisene opp med 4,2 prosent.

–  OBOS-prisene pleier å stige mye i januar, og det gjorde de også i år. Økningen var likevel litt svakere enn snittet for januar de ti siste årene. Det var ikke uventet at høye renter og mange bruktboliger til salgs skulle gi en noe svakere oppgang i januar enn normalt, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS i en pressemelding.

  • I snitt har prisene i Oslo økt 3,9 prosent i januar i perioden 2014-2023.  
  • De tolv siste månedene har prisene i Oslo steget 1 prosent.   
  • På landsbasis har prisene steget 2 prosent de tolv siste månedene.    
  • Kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger var 77 111 kroner i Oslo i januar, og 66 856 kroner på landsbasis.   
  • OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.  

Det ble omsatt noen færre boliger i januar i år enn i januar 2023. I fjor bidro lettelser i utlånsforskriften til økt omsetning. Sammenlignet med januar i 2022 og 2021, så ble det omsatt flere boliger i Oslo i januar i år.

Monsvold mener dette, sammen med en solid økning i bruken av forkjøpsretten og kort omsetningstid, viser at markedet for brukte OBOS-boliger i hovedstaden har tatt seg godt opp på starten av 2024. 29,5 prosent benyttet forkjøpsretten i januar i år, mot 24,3 prosent i januar 2023.

Etterspørselen etter nye OBOS-boliger har også tatt seg noe opp den siste måneden.

– Boligprisene pleier å stige utover vinteren og våren, og det venter vi vil skje i år også. Men vi tror prisveksten blir noe svakere enn normalt. Noe økning i boliglånsrentene i februar etter at Norges Bank satte opp renten i desember 2023, og et fortsatt stort lager av usolgte bruktboliger, er ventet å dempe prisoppgangen.

Monsvold mener imidlertid vi har nådd rentetoppen, og at det ligger an til lavere renter i 2024. Hun venter sterkere boligprisvekst mot sommeren og utover høsten.