Ragnar Reitan i Arctic Building & Construction frykter ikke at kundene vil rynke på nesen av at de benytter utenlandsk arbeidskraft. Foto: Privat

Nye Arctic bygger Norden med polakker

Polsk arbeidskraft er fundamentet i det nye selskapet Arctic Building & Construction. Eierne vil bygge opp det største underentreprenørselskapet i Norden.

– Målet vårt er å bli den største og mest komplette underentreprenøren til både bygg- og anleggsbransjen i Norden. Vi mener selskaper som tilbyr et bredt spekter av underentreprenørtjenester, er mangelvare i Norge, sier Ragnar Reitan.

Sammen med Kaare Nordbø etablerer han i november Arctic Building & Construction, som blir morselskap til allerede eksisterende datterselskaper i Norge, Island og Polen. De har også planer om å opprette et datterselskap i Sverige.

Polsk ressursbank

De to eierne har rundt 25 års erfaring i bransjen, og har siden 2001 ledet bygge- og anleggsprosjekter med store innslag av polske arbeidere og leveranser.

– Arctic-selskapene har en nordisk ledelse, og arbeidere fra Polen. Vi jobber allerede med prosjekter i Norge og Island, og snart også Sverige. Polen brukes som ressursbank, hvor vi henter arbeidskraft og materialer, sier Reitan, og forklarer at de har etablert et omfattende administrativt apparat i Polen.

Arctic Poland het tidligere Reinertsen Polen, og var en del av Reinertsen AS. Datterselskapet ble kjøpt opp av Nordbø i 2015. Han etablerte deretter selskapet Concretum, som igjen dannet grunnlaget for nye Arctic Building & Construction.

Grundig opplæring

Reitan sier de tar på seg oppdrag innen alt fra betong- og tømrerarbeider, til prosjektering og leveranser av ytterveggselementer og prefabrikkerte baderom.

Han frykter ikke at kundene vil rynke på nesen av at de benytter utenlandsk arbeidskraft.

– Årsaken er at vi har et team i Polen som i mange år har jobbet med å rekruttere arbeidere. De gjennomfører grundige intervjuer og referansesjekker. Arbeiderne må gjennom en egen sikkerhetsopplæring, og de ansettes deretter under ryddige og anstendige forhold, sier han.

Reitan mener useriøse selskaper har gitt polske arbeidere et ufortjent dårlig rykte.

– Polakker er hardtarbeidende, pliktoppfyllende og faglig sterke. Det er ikke noe galt med polsk arbeidskraft på norske anleggsplasser, men det er mange useriøse selskaper som burde ta en grundig runde med rutinene sine, sier han og legger til:

– Har man ikke de rette menneskene og rutinene for å rekruttere og følge opp sine ansatte, ber man om problemer. Man må behandle utenlandske ansatte som gode kollegaer og ikke import-
vare, sier han.

Grundig opplæring i HMS

Forbundssekretær Steinar Rindhølen i Norsk Arbeidsmandsforbund sier det i utgangspunktet ikke er noe i veien med å benytte polsk arbeidskraft, men sier det er viktig de ansettes i faste stillinger og får grundig HMS-opplæring.

– Vi har nettopp hatt en HMS-konferanse som viser at utenlandske arbeidere er mye utsatt for ulykker på arbeidsplasser. De må få opplæring over tid, og bedriften som ansetter dem, må ha et juridisk ansvar, sier han.

– I prosjekter med utenlandsk arbeidskraft ser vi at det ofte er hyppige utskiftinger av arbeidere. Det er uheldig. Man burde bruke de samme arbeiderne over tid, slik at de lærer prosjektet best mulig å kjenne, legger han til.