Norsk reiselivsmuseum i Balestrand er nominert til Lyskulturs pris for beste utendørsprosjekt. Foto: Statsbygg

Ny prisnominasjon for reiselivsmuseum

Norsk reiselivsmuseum i Balestrand er nominert til en ny pris. Nå er det lysdesignerne som nominerer praktbygget til sin pris for beste utendørsprosjekt.

– Fasadebelysningen for Norsk Reiselivsmuseum i Balestrand formidler innholdet og meningen med museet. Prosjektet viser at lysdesign kan være formidler av innhold og merkevare, heter det i en uttalelse fra bransjeforeningen Lyskultur.

– Man kan jo ikke annet enn å bli smigret av alle disse nominasjonene. Dette er et annerledes bygg, som vi er veldig stolte av, uttaler prosjektleder Nils Øyvind Bø i Statsbygg i en pressemelding fra den store statlige byggherren.

Reiselivsmuseet ble for to uker siden nominert til Betongtavlen, for sin bruk av betong «på en miljømessig, estetisk og teknisk fremragende måte». Bygget var også nominert til Statens byggeskikkpris i år.

Museet er oppført i plasstøpt betong og skåret fjell. Innvendige bærevegger er saget ut av fjellet. Takkonstruksjonen er skråstilte betongdragere som slipper dagslys ned i utstillingsrommene.

– Kombinasjonen av dagslys og eksponert fjell spiller en sentral rolle inne museet. Og lysprosjektet på fasaden kobler bygget til de omkransende fjellene i Balestrand, så man kan se dette selv i stummende mørke, sier arkitekt Lars Lantto fra Askim/ Lantto arkitekter.