Nidarosdomen. Foto: Tomasz Majewski
Nidarosdomen. Foto: Tomasz Majewski

Nidarosdomen vant internasjonal lyspris

Den nye belysningen i Nidarosdomen ble torsdag tildelt den internasjonale lysdesignprisen IALD Award of Excellence av International Lighting Designer Association (IALD).

Erik Selmer, designeren bak den nye belysningen, ble tildelt den internasjonale lysdesignprisen, og fulgte IALDs prisutdeling på storskjerm i Besøkssenteret ved Nidarosdomen sammen med prosjektgruppa. Bortsett fra kunstmuseet The Twist på Kistefos, har ingen norske prosjekter blitt tildelt denne gjeve prisen, skriver Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider i en pressemelding.

- Dette er en fantastisk anerkjennelse. Det å få en IALD Award er det gjeveste man kan oppleve som lysdesigner. Vi konkurrerte mot 200 prosjekter – fra hele verden, og det var et imponerende høyt nivå på de nominerte, sier Selmer i meldingen.

- Viktigere enn å få priser, er at Nidarosdomen har fått en ny belysning som gjør at besøkende får sett arkitekturen og de vakre skulpturene i katedralen, samtidig som vi har klart å bevare den sakrale stemningen. Det betyr også mye for meg at Trondheims befolkning er fornøyd med og stolt over den nye belysningen, legger han til.

Nidarosdomen har tidligere vært kjent som «den mørke katedralen». Den mørke klebersteinen og de mørke glassmaleriene, kombinert med gammeldags og mangelfull belysning, har gjort at katedralen har fremstått som veldig mørk innvendig.

I 2017 begynte Erik Selmer og prosjektgruppa jobben med å erstatte den gamle belysningen fra 1960-tallet med en ny belysning som fremhever arkitekturen i nasjonalhelligdommen. Rundt 1.700 nye lyspunkter ble montert i katedralen.