<p>Heidi Berg, leder for organisasjonskomiteen for WTC i Bergen (t.v), Harald Riisnæs i First United, Ruth G. Haug, vice president i ITA og Siri Engen i Tekna, har grunn til å smile etter gjennomføringen av WTC i Bergen.</p>ITAs styre med president og vise presidenter.Generalsekretær Tone Nakstad i NFF.NFF-styreleder Frode Nilsen.ITAs generalforsamling blir alltid avholdt under WTC. Foto: Chris Norm.Hans-Egil Larsen i Bane NOR er en av mange som jobber for NFF under WTC.Anne Kathrine Kalager har vært med på planleggingen og gjennomføringen av prosjektbesøkene under WTC.

NFF hylles for WTC-gjennomføring

«Creme de la creme» og «state of the art» er ordene ITA-presidenten bruker når han skal oppsummere World Tunnel Congress (WTC) i Bergen.

President Tarcisio B. Celestino i International Tunnelling Association (ITA).

President Tarcisio B. Celestino i International Tunnelling Association (ITA) er tydelig imponert over det NFF har fått til i Bergen.

- Dette har vært en stor suksess. Ikke bare antallet deltakere, men organiseringen har vært «state of the art» og scientific komite har gjort en kjempejobb med å velge ut faglige innlegg som har vært «creme de la creme», sier Celestino til Byggeindustrien.

NFF har fått en rekke «best ever» tilbakemeldinger under den internasjonale tunnelkonferansen i Bergen. ITA presidenten synes den norske arrangøren fortjener all den rosen de kan få.

- Det er vanskelig å plukke ut en WTC som den beste, men jeg hadde ikke kommet utenom Bergen hvis jeg skulle laget en topp tre liste, sier han.

Fornøyd Berg

Heidi Berg, leder for organisasjonskomiteen for WTC i Bergen, kan smile bredt på konferansens siste dag. Den enorme dugnadsinnsatsen hun og andre ildsjeler i NFF har lagt ned, har gitt det arrangementet de drømte om.

- Vi er kjempefornøyd med gjennomføringen. Vi var godt forberedt, men vi har også klart å håndtere ting som har dukket opp underveis slik at dette har glidd slik vi ønsket, sier Berg.

Hun trekker blant annet frem åpningsseremonien med besøket av Kronprins Haakon som et høydepunkt mange vil huske fra Bergen.

- Det å gjøre åpningsseremonien til en stor happening var veldig vellykket og ble et skikkelig kick off for resten av konferansen, sier Berg.

Flott avslutning for Nilsen

NFF-styreleder Frode Nilsen er også svært tilfreds med gjennomføringen av konferansen.

- Dette har vært veldig artig og jeg synes NFF har levert varene slik jeg hadde håpet at vi skulle gjøre. Både de faglige innleggene og hele konferansen har ligget på et veldig høyt nivå, sier Nilsen, som få dager etter WTC overlater styreledervervet i NFF til Øyvind Engelstad i Norconsult.

- Jeg har sittet i styret i NFF siden 2008 og vært styreleder de to siste årene. Jeg kunne ikke fått en bedre avslutning enn den jeg har fått under WTC, sier Nilsen.

Ble kastet inn

Tone Nakstad ble tidligere i år ansatt som generalsekretær i NFF, og ble kastet rett inn i WTC-forberedelsene. Hun sier de utelukkende har fått positive tilbakemeldinger under arrangementet.

- Det som kjennetegner gjengen som har jobbet med dette er «det ordner vi» holdningen. Det gjelder både de som er med fra NFF, men også de som jobber for Grieghallen og First United, som har hatt ansvaret for sekretariatet, sier Nakstad.

Hun får støtte av Teknas Siri Engen.

- Jeg er imponert over hvordan folk trår til der det trengs når det trengs. Vi er veldig gode sammen, sier hun.

Synliggjøring av norsk kompetanse

Bane NORs Anne Kathrine Kalager har vært en del av NFF-gruppa som har hatt ansvaret for prosjektbesøkene som er arrangert under WTC. Turene til ulike tunnelanlegg har ifølge Kalager vært populære.

- For NFF handler disse turene først og fremst om å synliggjøre den kompetansen som finnes i den norske tunnelindustrien og gjøre aktørene attraktive som potensielle samarbeidspartnere, sier Kalager.

Lenge til neste gang

World Tunnel Congress er en årlig konferanse som blir flyttet mellom ITAs over 70 medlemsland. Vi må helt tilbake til 1999 for å finne sist gang arrangementet ble lagt til Norge og Oslo.

Ruth G. Haug, vice president i ITA, sier det fort kan gå minst 15 år til neste gang WTC blir arrangert i Norge.

- Det er mange medlemsland i WTC og dette er en attraktiv konferanse som det er kamp om å arrangere. I tillegg krever et slikt arrangement masse arbeid av frivillige i NFF, sier Haug.

Skuffet over entreprenørene

Hun er imponert over arrangementet og den dugnadsinnsatsen som er lagt ned for å få WTC trygt i havn, men Haug mener det også er vikitg å trekke frem det som ikke ble så bra som håpet med WTC i Bergen.

- Sett i lys av den enorme innsatsen NFF har lagt ned i å arrangere WTC, må jeg innrømme at jeg er skuffet over at norske entreprenører og rådgivere ikke kjenner sin besøkelsestid. Noen er her, men ikke i nærheten av det vi hadde håpet på. Jeg synes det er rart at ikke flere ser verdien i å få med seg både det faglige innholdet, utstillingen og ikke minst det å møte tunnelekspertise fra hele verden, sier Haug.

WTC i Bergen er det siste Frode Nilsen gjør før han gir seg som styreleder i NFF.