NCC girer opp
Pilene peker rett opp for NCC Construction og selskapet legger opp til en langsiktig plan om å ansette 200 medarbeidere i året fram mot 2015.
Få næringer svinger like mye som bygg og anlegg. I september 2008 ble det bråstopp for mange og entreprenøren NCC ble hardt rammet. Nesten ”over natten” måtte selskapet redusere opp mot 300 stillinger på landsbasis. Verst gikk det ut over virksomheten i Oslo-området.
– Vi brukte naturligvis en del tid på reduksjonen, men det var en tøff periode som fulgte, sier HR-direktør i NCC, Arnt Vidvei til Byggeindustrien.
Pilene peker opp
Nå er situasjonen snudd helt på hodet. Pilene peker rett opp og NCC trenger nå 200 medarbeidere årlig for at selskapet skal oppnå den planlagte veksten man ser for seg de nærmeste årene. Hittil i år har entreprenøren ansatt 90 nye medarbeidere.
- Vi ser for oss en dobling av omsetningen mot 2015 og et årlig rekrutteringsbehov på 200 medarbeidere i de nærmeste fire til fem årene, sier HR-direktøren. Entreprenøren forventer både organisk vekst og oppkjøp i vekstperioden.
HR-avdelingene til de fleste større entreprenørene har travle dager for tiden. Ledige stillinger innen byggenæringen florerer.
Venter tøffere konkurranse
– Vi har hittil ansatt 90 nye medarbeidere og opplever at det foreløpig ikke har vært altfor tøft å rekruttere nye medarbeidere, men vi må regne med at det kommer til å bli betraktelig tøffere framover, sier Vidvei. Stort sett alle entreprenørene er på jakt etter de samme menneskene, og høyest i kurs står de som har erfaring med å drive prosjekter og anlegg.
– Alle er på jakt etter de samme ressursene, det blir en utfordring for hele bransjen og spesielt firmaene som har en vektsstrategi, påpeker han.
Derfor er fokuset på å få tilført nyutdannende medarbeidere høyt.
– De aller beste ressursene får vi gjennom medarbeidere som har gått veien gjennom vår organisasjon og fått med seg fra NCC-måten å jobbe på, mener Vidvei.
Klarer dere å holde på unge medarbeidere slik markedet er per i dag?
Ja, det klarer vi, men vi opplever en utfordring når medarbeidere har fått langt nok erfaring, mellom fem og ti år. Da skjer det en brytning hos mange som er klare for et sprang i den ene eller andre retningen. Det er viktig at lederne våre holder oversikt og ser hvilke medarbeidere som er klare for nye oppgaver og har diskutert problemstillingen, sier han.
Hvordan rekrutterer dere i dag?
- Vi jobber først og fremst gjennom utlysning av ledige stillinger. Når det gjelder nyutdannende har vi et veletablert kontaktnett mot NTNU og vi er aktive mot høyskolene gjennom arbeidslivsdager og vi profilerer oss mot studenter på utdanningsmesser. I enkelte stillinger – spesielt prosjektlederstillinger – benytter vi oss av rekrutteringsfirmaer hvis vi selv ikke har et godt nok omfang å velge blant, sier HR-direktøren.
Mange entreprenører opplever at de bytter folk med hverandre.
– På en måte må man akseptere at i en periode med sterk vekst, vil enkelte i bransjen få nye muligheter. En litt annen jobb og nye utfordringer. Jeg føler det ikke hjelper å syte over at folk i eget firma velger å slutte, men vi må jobbe steinhardt for å holde på folkene våre gjennom spennende oppgaver og utviklingsmuligheter slik at de som er i selskapet ønsker å bli, sier han.
Hva opplever dere at de nyansatte etterspør?
- Mange er interessert i å komme til et stort firma. Det føles trygt og vi kan tilby spennende oppgaver. En rekke av de som rekrutteres til oss, ser at de får en annen type utfordring, opplyser Vidvei.
Les mer i Byggeindustrien nummer 8.